Arheolog amater Josip Globar

Nedavno je naš muzej posjetio arheolog amater Josip Globar iz Dekanovca. Gospodin Globar je učitelj razredne nastave u PŠ Novakovec, vlasnik etno zbirke koju čuva u svom domu u Dekanovcu te veliki zaljubljenik u arheologiju.

Ovog čovjeka nerijetko možete vidjeti kako hoda dekanoskim, novakoskim i poturenskim poljima i šumarcima, tražeći na zemlji ili u zemlji sitne arheološke tragove naše prošlosti. I kao što svaki savjesno odrađen posao donosi nekakav plod, tako se i njegov trud bezbroj puta pokazao isplativim.

Između ostalih predmeta koje je pronašao treba spomenuti malu kamenu sjekiru čija se starost procjenjuje na više od četiri tisuće godina. Pronaći takav predmet velika je stvar za svakog profesionalnog arheologa, a kamoli za amatera.

Neopisiva je radost i uzbuđenje kada rukama primite takav predmet, preplavi vas osjećaj kao da za ruku držite čovjeka koji ga je izradio ili koristio prije toliko mnogo vremena. Nekako se povežete s tim vremenom, svijetom i ljudima. To se ne može riječima opisati – tvrdi g. Globar.

Inače, sjekiru je našao pokraj cvjetnjaka u dvorištu PŠ Novakovec. Kada je doznao da se zemlja za cvjetnjak dovozi s drugog mjesta, iz tzv. Budina u Novakovcu, zainteresirao se za tu lokaciju i počeo je temeljitije istraživati.

Josip Globar otada je čest gost u našem muzeju i redovito nam donosi arheološke predmete pronađene na različitim mjestima. Na pitanje što ga vuče prema arheologiji odgovara: znatiželja, uzbuđenje i neka čudna potreba za povezivanjem s prošlošću kroz istraživanje, nalaženje i dodirivanje prastarih predmeta.

Jedan od svakako najzahvalnijih popratnih rezultata njegova hobija je činjenica da je uspio za arheologiju zainteresirati učenike PŠ Novakovec. Njegova je zasluga u tom smislu doista nemjerljiva.

 

Please like & share:

Article written by admin