Predavanje Janje Kovač

Kustosica Etnografskog odjela Muzeja Međimurja Čakovec, Janja Kovač, održala je u Scheierovoj zgradi u Čakovcu zanimljivo predavanje o tradicijskoj baštini u kontekstu suvremenosti.

Svrha predavanja bila je odgovoriti na pitanje treba li se nekom muzejskom predmetu pridavati isključivo retrospektivni i arheološki značaj ili se taj isti predmet može i treba ugraditi u suvremene trendove, pa čak i iskoristiti kao ekonomski potencijal. Odgovor predavačice na drugi dio pitanja je – da.

Janja je u tom smislu svoje izlaganje obogatila brojnim primjerima, nastojeći argumentirano dokazati da je suvremenost veoma podatna forma prezentacije i praktične iskoristivosti tradicijske baštine. Kao najbolji primjer može nam poslužiti izrada atraktivnih suvenira. Pomnim osmišljavanjem suvenira ili izradom uporabnih predmeta na temu kulturno-povijesne baštine ne samo da na jedan praktičan način brendiramo svoju povijest, nego od toga imamo i izravnu materijalnu korist u vidu razvoja obrtništva, smanjenja nezaposlenosti i povećanja asortimana proizvoda koji kao estetski detalji obogaćuju naš životni prostor.

Janja Kovač je za svoje izlaganje izabrala izuzetno zanimljivu i neistraženu temu, koja nam se nudi kao neiskorišten kulturološki, a napose ekonomski potencijal. 

Ako ste, dakle, u svom stanu našli prikladno mjesto za neki stari predmet koji vam estetski obogaćuje stambeni prostor, onda ste na tragu Janjine tvrdnje da se „starijaf“ može i te kako dobro uklopiti u suvremeno stanovanje. Ako pak ste se našli u nekoj nezavidnoj financijskoj situaciji pa grozničavo tražite načine da poboljšate svoj standard, onda se možete dosjetiti ideji da na neki svoj originalan način kopirate taj predmet i ponudite ga tržištu. Korist od toga bit će dvostruka: s jedne strane, uspijete li u svom naumu imat ćete zadovoljavajuću materijalnu dobit, a s druge ćete strane postati sudionik promocije tradicijske baštine na čemu će vam šira zajednica i ljubitelji starina svakako biti zahvalni.  

U tome se krije zanimljivost predavanja kustosice Janje Kovač. Bilo bi dobro i nadasve korisno da slijedimo pouku i poruku njezina izlaganja. To vrijedi za buduće poduzetnike i obrtnike, a posebice za one koji se brinu o bogatstvu naše kulturno-turističke ponude.  

Na kraju, spomenimo i platformu pod nazivom Kulturoš u okviru koje je organizirano ovo predavanje. Kulturoš okuplja mlade umjetnike s područja cijele Hrvatske za zadaćom povezivanja s lokalnim obrtnicima, gospodarstvenicima i kulturnim ustanovama. Pametno i za svaku pohvalu.  

Please like & share:

Article written by admin