Mali školski kustosi 2018.

Na Međunarodni dan muzeja, u petak, 18. svibnja, Muzej Međimurja Čakovec organizira tradicionalnu muzejsku priredbu koja u svakom pogledu zavrjeđuje pozornost šire javnosti, ako ne i nacionalnih institucija koje se brinu o očuvanju hrvatske kulturne baštine. Riječ je o Malim školskim kustosima, priredbi koja se, pomalo samozatajno, već duže vrijeme održava u našoj sredini. Svake godine Muzej šalje zamolbe međimurskim osnovnim školama da se uključe u akciju čija je svrha pobuđivanje i jačanje svijesti djece i mladeži o potrebi čuvanja starih predmeta i običaja te briga o povijesnim objektima i lokacijama. Škole se redovito odazivaju našem pozivu na tu muzejsko-pedagošku akciju s razumijevanjem iščitavajući nastojanje našeg muzeja da na jedan specifičan način osvijetli međimursku tradiciju.

Tako je Muzej s malim školskim kustosima i njihovim mentorima do sada realizirao veći broj, u organizacijskom smislu čak i vrlo zahtjevnih tema, poput Običaja sestrinstva u Domašincu, Štrigovskog gustuvaja, Potočnog prala u Gardinovcu i mnogih drugih. Često je organizacija tih priredbi bila takva da je zahtijevala angažman gotovo svih seljana. Naravno, starije žene i muškarci u pravilu se s oduševljenjem uključuju u akciju, željni svog sudjelovanja u priči za koju ih veže neko lijepo sjećanje iz djetinjstva ili mladosti.

Uglavnom, priredba se svodi na to da odabrani mali školski kustosi objašnjavaju neki predmet ili običaj, dok im stariji služe kao statisti koji određenim aktivnostima zorno i znalački prate izlaganje djece o dotičnoj temi.

Ovisno o odluci muzejskih djelatnika, priredba Mali školski kustosi može imati dva oblika. Ponekad je to samo jedna tema, kao što je primjerice spomenuto Potočno pralo u Gardinovcu, a ponekad može biti više različitih tema. U ovom potonjem slučaju priredbi se nadoda podnaslov Moj najdraži stari predmet. Tako će ove godine Mali školski kustosi biti organizirani upravo na taj način. Kao sudionice priredbe, Muzeju su se prijavile tri osnovne škole: OŠ Hodošan, OŠ Jože Horvata Kotoriba i OŠ Sveta Marija. Svaka od njih priprema po pet malih kustosa koji će pred okupljenom publikom, predstaviti ukupno petnaest starih obiteljskih predmeta. Spomenimo tek neke: rifljača, korpa, pegla, mašina za delati cukore, nadstolnjak, zipka, guzanjka, škorije za losi, stara putovnica, šivača mašina stara oko 110 godina, maslenka, ratna medalja Franje Josipa iz 1873. godine….

Muzej Međimurja Čakovec zahvaljuje se ravnateljima: Ivanu Bariću, Snježani Matoš i Damiru Bandelji te mentorima, Romini Volar i Dariju Gosariću na susretljivosti. Iskrenu zahvalu upućujemo učenicima – malim školskim kustosima, koji se ovih dana pripremaju za nastup. Svih petnaest učenika posjetitelji će moći vidjeti i čuti u petak, 18. svibnja s početkom u 10.30 sati u Muzejskom informativnom centru u Čakovcu. Posebno muzejsko povjerenstvo odabrat će tri najbolja mala školska kustosa za 2018. godinu, a svi sudionici priredbe primit će diplome i prigodne darove.

Ovdje donosimo popis učenika-malih školskih kustosa i njihovih mentora, ovogodišnjih sudionika priredbe.

OŠ Sveta Marija

 1. Borna Čanaki, 7. razred. Naziv teme: Nadstolnjak
 2. Izabela Stanko, 7. razred. Naziv teme: Mašina za delati cukore
 3. Anđelina Kečkeš, 7. razred. Naziv teme: Zipka
 4. Ana Strbad, 5. razred. Naziv teme: Guzanjka
 5. Katarina Kostel, 5. razred. Naziv teme: Škorije za losi/brener/rudjin

Mentorica: Romina Volar, učiteljica povijesti

OŠ Jože Horvata Kotoriba

 1. Emili Sabol, 5. razred. Naziv teme: Pegla
 2. Lana Volar, 5. razred. Naziv teme: Putovnica (pasoš)
 3. Franjo Hodak, 5. razred. Naziv teme: Žačka
 4. Melisa Embreuš: 6. razred. Naziv teme: Korpa
 5. Kristina Sučić, 6. razred. Naziv teme: Rifljača

Mentorica: Romina Volar, učiteljica povijesti

OŠ Hodošan

 1. Nika Bunc, 5. razred. Naziv teme: Set za uređivanje
 2. Jana Jurgec, 5. razred. Naziv teme: Ratna medalja cara Franje Josipa I. iz 1873. godine te kovanica od pet austrijskih kruna iz 1900. godine
 3. Tin Vegi, 6 razred. Naziv teme: Maslenka
 4. Matija Kramar, 6. razred. Naziv teme: Stara petrolejska lampa
 5. Rea Sabol, 6. razred. Naziv teme: Šivača mašina

Mentor: prof. Dario Gosarić

Please like & share:

Article written by admin