Advent u (Starome) gradu Zrinskih – 2017.

Ovogodišnji Advent u gradu Zrinskih, čiji se jedan važan segment održava i u Starome gradu Zrinskih, bit će svojevrsni korak naprijed u odnosu na prijašnju godinu. Prije svega,  Došašće će biti popraćeno središnjim događajem – velikom tematskom izložbom Muzeja Međimurja Čakovec:

Ljudstvo moje međimursko, imaš blaga i bogatstva – nematerijalna Baština Međimurja.

Autorica postava je kustosica Etnografskog odjela Janja Kovač, a svečano otvorenje bit će upriličeno u petak, 1. prosinca u 18 sati u muzejskom Izložbenom salonu.

Spomenuta izložba bit će veoma upečatljiv lajtmotiv uz koji će se vezati sva ostala adventska događanja, poput dječjih radionica na temu medičarstva, lončarstva i izrade božićnog kinča te većeg broja predavanja na temu međimurskih govora i toponima, starih obrta i umjetnosti, božićnih običaja i sl.

Poseban ugođaj u atriju palače dočarat će tradicionalna adventska vatra, izlagači sa svojim raznovrsnim proizvodima u drvenim kućicama, trubači te humanitarni koncert Ane Labazan i vikend radionice otvorenog tipa.

Advent u gradu Zrinskih održavat će se petkom od 16 do 21 sat, subotama od 10 do 14 i od 16 do 21 sat te nedjeljama od 15 do 21 sat.

Sve u svemu, riječ je o zanimljivim i nezaobilaznim sadržajima u četiri adventska tjedna, vezanima isključivo za međimursku narodnu baštinu. Evo podrobnijih informacija o svim događajima.

  1. Petak, 1. prosinca u 18 sati u Izložbenom salonu Muzeja Međimurja Čakovec – svečano otvorenje izložbe Ljudstvo moje međimursko, imaš blaga i bogatstva – nematerijalna baština Međimurja.
  2. Predavanja: u subotu, 2. prosinca u 18 sati – dr. sc. Ines Virč: Govori i toponimija kao vid nematerijalne baštine; u petak, 8. prosinca u 18 sati – Janja Kovač, kustosica Etnografskog odjela MMČ-a: Između obrta i umjetnosti; u petak, 15. prosinca u 18 sati – Lea Šprajc, Neven Kolarić i Janja Kovač: Ethno zbirka; u petak, 22. prosinca u 18 sati – prof. emer. Stjepan Hranjec: Na to mlado leto….

Sva predavanja bit će besplatna, a održavat će se u Muzejskom informativnom centru Muzeja Međimurja Čakovec (ulaz iz atrija palače).

  1. Izlagači u atriju palače Zrinskih: suveniri Muzeja Međimurja Čakovec; kuhano vino Shamper bistroa; sirevi i mliječni proizvodi sirane Krnjak; mesne prerađevine mesnice Oletić; proizvodi od aronije OPG-a Senke Rajher; kuhano vino Rajka Dvanajščak; kuhano pivo i burgeri iz Starog hrasta; kolači i slatki pokloni slastičarnice Šešet iz Varaždina; božićni pokloni Letizia. Svakog vikenda jedna kućica će prodavati svoje proizvode u humanitarne svrhe.
  2. Izvođači u atriju: u subotu, 2. prosinca u 17 sati – Ana Labazan na violini; prve dvije adventske subote i zadnje dvije adventske nedjelje od 18 do 19 sati – trubači.
  3. Radionice u okviru izložbe i adventa: od ponedjeljka do petka (4. do 8. prosinca) – Izrada licitarskih srca; od ponedjeljka do petka (11. do 15. prosinca) – Izrada lončarskih proizvoda; od ponedjeljka do petka (od 18. do 22. prosinca) – Izrada cvijeća od krep papira.

Sve radionice će se održavati u Muzejskom informativnom centru Muzeja Međimurja Čakovec (ulaz iz atrija). Cijena je 20 kuna, uz obveznu prethodnu najavu.

Please like & share:

Article written by admin