Arheološka istraživanja u Starome gradu

Šetači kroz Perivoj Zrinskih u Čakovcu mogu kod bedema zapadnog bastiona Staroga grada ovih dana vidjeti poveću grupu mladih kako marljivo rade na arheološkim iskopavanjima tog dijela čakovečke utvrde.

Pod budnim okom iskusne arheologinje Branke Marciuš, studentice i studenti arheološkom preciznošću i strpljenjem pažljivo iskopavaju i pretražuju zemlju nadajući se pronaći vrijedne keramičke predmete ili – što i jest cilj ovih iskopavanja – ostatke polukružne kule s kraja 15. stoljeća. U stručne činjenice istraživačkih radova najbolje je upućena arheologinja Branka Marciuš, no ovaj put nas više zanima motivacija i razlozi koji su ove mlade ljude naveli da se, posredstvom Studentskog servisa, jave na poziv Muzeja Međimurja Čakovec. Posjetili smo ih na njihovu „radnom mjestu“ minulog utorka, malo porazgovarali, postavili nekoliko pitanja i evo što smo od njih čuli.

Fran Krsto Marciuš, student druge godine Međimurskog veleučilišta želi nešto zaraditi, upoznati nove prijatelje i steći novo iskustvo. – Premda u samu arheologiju nisam dovoljno upućen, s ovim novim iskustvom postaje mi sve zanimljivija. U knjižnici sam čak posudio jednu knjigu na tu temu.

Na pitanje što mu je posebno zanimljivo odgovara: Najzanimljivije mi je kad iskopamo određeni sloj zemlje i otkrijemo ostatke zidina, keramike i drugih predmeta i kada nam arheologinja Branka podrobnije objašnjava što smo iskopali, iz kojeg je to razdoblja i kako je taj dio zidina nekad izgledao. To mi se nekako čini ljepšim dijelom našeg posla jer bez stručnog vodstva arheologinje svi bi ti predmeti za nas bili obična hrpa kamenja i cigli.

Maja Oskoruš iz Čakovca studira na Pravnom fakultetu u Zagrebu. I njoj je novac bio glavni motiv prijave za arheološka iskopavanja. – Zaradila bum svoje novce i ne bum morala žicati roditelje. Ovdje sam upoznala nove prijatelje i zavoljela povijest. Najzanimljivije mi je kad do nas dođu roditelji koji se s djecom šetaju po parku i pitaju što radimo, a mi im, kad nema „šefice“, objašnjavamo o čemu se radi.

Na pitanje kakav je odnos između njih i arheologinje, Maja sa smiješkom odgovara: „Da bi reč rekla, gospođa Branka je super“.

Tomica Oskoruš, glazbenik, kaže: Bolje da ovdje radim nešto korisno, da si zaradim novce, upoznam prijatelje i naučim nešto o arheologiji, nego da preko ljeta ljenčarim i dosađujem se.  

Razgovarali smo i s drugim kopačima: Zrinkom Valerijom Vađunec, Filipom Marciušom, Davidom Lesjakom, Damjanom Božićem i Nikolom Švendom, no odgovori na naša pitanja bili su slični. Uglavnom, stekli smo dojam da su arheološka istraživanja za ove mlade ljude prava mala škola arheologije, mjesto novih poznanstava i možda tek usput način da si sami zarade novac za ljetni raspust.

Arheološka iskopavanja u Starome gradu potrajat će do kraja srpnja, a financiraju se sredstvima Ministarstva kulture.  

Please like & share:

Article written by admin