Danas (petak, 28. travnja) u Kraljevu vrtu – radionica fotografije

Voditelj današnje radionice, Davor Žerjav, rođen je 1977. u Čakovcu. Po struci je učitelj hrvatskoga jezika i radi u osnovnoj školi. Fotografija ga prati od rane mladosti, od vremena klasične filmske fotografije koju mu je približio njegov otac. Od pojave digitalne tehnologije dublje se posvećuje fotografiji.

Godine 2003. u školi u kojoj je zaposlen pokreće novinarsku i fotografsku grupu u kojoj fotografskoj umjetnosti poučava osnovnoškolce od 5. do 8. razreda. Godine 2010. priključuje se Fotoklubu Čakovec i postaje njegov aktivni član. U pedagoškom radu sa svojim učenicima njeguje pristup fotografiji koji je specifičan za Fotoklub. Poučava teoriju svjetlosti, tehničke osnove fotografije (principe funkcioniranja fotoaparata i nastajanje fotografske slike, mjerenje svjetla i ekspoziciju, ulogu objektiva), a poseban naglasak stavlja na likovne i medijske vrijednosti fotografije. Osim redakcijskih zadataka vezanih uz opremanje školskoga lista fotografijama (vijesti, fotoreportaže, intervjui, fotostrip), s učenicima radi niz tehničkih i likovno-fotografskih vježbi čije rezultate redovito izlažu u galeriji škole. Rad fotografske grupe uglavnom se temelji na digitalnim fotoaparatima. Autor je nekoliko knjiga o fotografiji, sve su izdane u Fotoklubu Čakovec: „Promišljati fotografski“, „Kôd fotografske slike“, *„LICA” i “Kreativna makrofotografija” .

U Fotoklubu Čakovec i kao gostujući predavač vodi nekoliko tematski različitih radionica o fotografiji (Portretnu i
Reklamnu fotografiju te Ljetnu školu fotografije za djecu). Bavi se portretnom i studijskom fotografijom.

Radionica fotografije ima za cilj osvijestiti fotografiju kao područje kreativnoga i originalnoga likovnoga izražavanja, iako je fotografija naglašeno tehnička, pa stoga i vrlo univerzalna i donekle jednoobrazna u izrazu (tehnička slika). Nakon kratkog uvoda o kreativnosti u fotografiji, na praktičnom dijelu radionice izvodit će se vježbe fotografiranja tekućina (vode i mlijeka, s bojanjem pomoću svjetlosti i pomoću pigmenta, tj. tuša u boji). Naglasak će biti na snimanju oblika i boje. Bilo bi vrlo poželjno da polaznici imaju svoj digitalni fotoaparat (manji, veći, kompaktni, DSLR, SLT, CSC, svejedno), ali ne mobitel, jer njime nećemo izvoditi vježbe.

Radionica počinje danas, u petak 28. travnja, u 17 sati u Kraljevu vrtu u Čakovcu. Još nije kasno za prijavu. Dobrodošli.  

Please like & share:

Article written by admin