Davorin Radić, Između zbilje, vizije i mita

U sklopu VII. umjetničke kolonije Štrigova 2017. koju organizira grupa Contra priređuje se i retrospektiva akademskog slikara Davorina Radića  u Izložbenom salonu MMČ-a. 

Davorin Radić je rođen 1957. u Hrvatskoj Kostajnici, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu završio je u klasi prof. Vasilija Jordana. Bio je suradnik Majstorske radionice prof. Ljube Ivančića i prof. Nikole Reisera u razdoblju od 1983. do 1985.

Godine 1986. zapošljava se kao profesor crtanja u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, a 1987.  dobiva Nagradu Sedam sekretara SKOJA. Velik dio Radićevog opusa biva uništen tijekom okupacije Kostajnice za vrijeme Domovinskog rata 1991. U nakladi Konture objavljena je 1997. monografija Davorin Radić koju je napisao i priredio povjesničar umjetnosti Đuro Vanđura.

Kao izraz nezadovoljstva strujanjima na likovnoj sceni s kolegama Vladimirom Blažanovićem, Tihomirom Lončarom, Goranom Petračem i Velimirom Račkim osniva 1998. umjetničku grupu Contra. Sljedeće godine utemeljuje i Likovnu koloniju Hrvatska Kostajnica. Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića odlikovan je za doprinos umjetnosti 1999. godine. Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Živi i radi u Zagrebu.

U sklopu ciklusa Slikarske retrospektive Moderne galerije krajem 2016. Moderna galerija je predstavila prvu cjelovitu retrospektivu stvaralaštva Davorina Radića sa više od stotinu ponajboljih slikarskih, i kiparskih djela iz umjetnikova dosadašnjeg opusa ostvarenog unatrag trideset i pet stvaralačkih godina.  Izbor građe i kontekstualizaciju Radićeva stvaralaštva autorski potpisuje povjesničarka umjetnosti dr. sc. Ivanka Reberski (link: http://www.moderna-galerija.hr/davorin-radic-retrospektiva-27-10-27-11-2016/).

Čakovečka izložba je reducirana verzija ove velike retrospektive na kojoj će se autor predstaviti izborom od tridesetak radova iz različitih tematskih ciklusa u različitim tehnikama.

Otvorenje: Izložbeni salon, četvrtak 06. srpnja 2017. u 18 sati.

vrijeme održavanja: 6. – 30. srpnja 2017.
organizator: Muzej Međimurja Čakovec
mjesto održavanja: Izložbeni salon Muzeja Međimurja Čakovec

Please like & share:

Article written by admin