IV. kongres muzealaca Hrvatske – Vukovar 2017.

U organizaciji Hrvatskog muzejskog društva, od 11. do 14. listopada u Vukovaru se održao IV. Kongres muzealaca Hrvatske s međunarodnim sudjelovanjem. Na kongresu su s naše strane sudjelovale ravnateljica MMČ-a Maša Hrustek Sobočan te kustosice Ana Šestak i Janja Kovač.

Ravnateljica je izlagala o „Projektu pHisCulture u međumuzejskoj i međudržavnoj suradnji Muzeja Međimurja Čakovec (HR) i Pomurskog muzeja Murska Sobota (SLO)“ s naglaskom na osmišljavanje, prijavu, provedbu i izvještavanje na tom zahtjevnom projektu, financiranom od strane Europske unije. Uz to, posljednjeg je radnog dana moderirala sekciju prijepodnevnog programa skupa.

Kustosica Šestak predstavila je edukativne programe koje naš muzej kroz cijelu godinu nudi zainteresiranima, a ponajviše obrazovnim ustanovama svih uzrasta. Edukativan program MMČ-a izvrstan je primjer oblikovanja muzejske publike od najranije dobi te upoznavanja korisnika s muzejom kroz specijalno oblikovane programe.

Kustosica Kovač u izlaganju „Donacije ostavština kao temelj za muzejske zbirke“ predstavila je četiri primjera donacija MMČ-u (Josipa Štolcera Slavenskog, Matije Grabrovića, Ljube Kuntarića i Jože Horvata) kao način pridobivanja građe za muzej te njene kasnije obrade, registracije i prezentacije javnosti.

Kongres muzealaca Hrvatske organizira se svake tri godine te okuplja stručnjake muzejske struke Hrvatske i inozemstva s ciljem promišljanja muzejske struke i razmjene iskustava. Ovogodišnji je skup održan u u predivnom ambijentu dvorca Eltz u kojem je smješten Gradski muzej Vukovar / Vukovar Municipal Museum koji je bio suorganizator skupa uz Hrvatsko muzejsko društvo. Vodstvu Hrvatskog muzejskog društva na čelu s predsjednicom Vlastom Krklec te ravnateljici Gradskog muzeja Vukovar Ruži Marić i suradnicima čestitamo na izvrsnoj organizaciji i još toplijem prijemu u njihovom gradu.
(photo by Gradski muzej Vukovar / Vukovar Municipal Museum, arhiva Muzeja Međimurja Čakovec). J.K.

 

Please like & share:

Article written by admin