Izložba 5G

Izložba 5 G otvorena je u srijedu, 25. listopada, u nazočnosti medija i malobrojne, ali probrane publike, koja je srdačno pozdravila hrvatske i slovenske umjetnike: Nevenku Arbanas, Igora Konjušaka, Miu Vučić, Jožicu Medle i Janka Orača.  Ovo je jedna od rijetkih prilika da u našem gradu  možemo pogledati grafike vrhunskih suvremenih umjetnika,  u dubokom i visokom tisku, digitalne printove i art knjige-objekte. Stoga ne propustite posjetiti ovu izložbu, koja je u Izložbenom salonu Muzeja Međimurja Čakovec otvorena do 5. studenoga, svaki dan od 7,30 do 14,30 te vikendom 10  do 13,30 sati.

——————————

NEVENKA ARBANAS (Batina,1950.) diplomirala je grafiku na zagrebačkoj  Akademiju likovnih umjetnosti u klasi prof. Alberta Kinerta 1975. kod kojega je završila i poslijediplomski studij grafike 1977.  i stekla naziv magistra za područje grafičkih izraza. Usavršavala se u Parizu i Pragu (S.W. Hayter; L. Čepelak). Do danas je  održala šezdeset samostalnih izložbi. Objavila je niz grafičkih mapa, bibliofilskih izdanja i petnaest rješenja poštanskih maraka. Autorica je knjiga Grafičke tehnike (1999.)  i sveučilišnog udžbenika  Grafičke tehnike dubokog tiska (2016.)  Izlagala je na šezdeset samostalnih i brojnim skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu.  Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja. Radi kao redovni profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Nevenka Arbanas danas je među najvažnijim grafičarima naše suvremene likovne scene. Poznata je njezina sklonost eksperimentu i velikom formatu, a imali smo prigodu upoznati je na izložbi u čakovečkom Muzeju  2008.

IGOR KONJUŠAK  (Zagreb,1957.) završio je Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu  na odjelu grafike u klasi prof. Dževada Hoze, a 2012.  magistrirao je kod  istog profesora. Doktorirao je 2016. u klasi prof. Ivice Šiška na zagrebačkoj ALU. Sudjelovao je u izvedbi  dva dugometražna animirana filma Čudesna šuma i Čarobnjakov šešir za Croatia film. Od 1988. do 1996. dizajnira kristalne proizvode za jednu tvornicu stakla. Izlagao je na preko dvadeset samostalnih izložbi i tristotinjak skupnih u Hrvatskoj i inozemstvu. Objavio je dvadeset grafičkih mapa. Monografija Ive Šimat Banova o I. Konjušaku tiskana je 2008. u izdanju splitskog Brevijara. Član je HDLU-a Zagreb. Zaposlen je na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti. Ovaj umjetnik inzistira na likovnim vrijednostima koristeći tradicionalna grafička znanja i interpretirajući ih u duhu geometrijske apstrakcije. Njegove smo radove imali priliku vidjeti u čakovečkom muzeju  na izložbi sa bosanskohercegovačkom grafičarkom Marinom Finci 2015.

MIA VUČIĆ  (Zagreb,1981.)  diplomirala je studij dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu 2005.. Zavrsila je poslijediplomski specijalisticki studij grafike na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti 2010. u klasi prof.Nevenke Arbanas.  Od 2012. predaje predmet Crtanje za buduće arhitekte na Učilistu Trinom. Izlagala je na nekoliko samostalnih i brojnim skupnim izložbama u u domovini i inozemstvu. Za svoj rad nekoliko je puta nagrađena. Članica je HDLU-a. Mia Vučić dizajnirala je katalog, pozivnicu i plakat  za ovu izložbu.

JOŽICA MEDLE (Novo Mesto,1959.).  Diplomirala je na visokoj stručnoj Školi za crtanje i slikanje u Ljubljani. Posljednjih deset godina se uz  slikarstvo  posvetila i grafičkim tehnikama te je trenutno doktorandica na Odjelu za grafiku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Imala je pedeset samostalnih i brojne skupne izložbe. Inicijatorica je i voditeljica  likovne kolonije u Šentjerneju te prva predsjednica i suosnivačica Društva likovnih umjetnika Dolenjske. Živi i radi kao samostalna umjetnica u Šentjerneju.

JANKO ORAČ (Celje, 1958.), grafičar i slikar, diplomirao je 1997. na  visokoj stručnoj Školi za crtanje i slikanje u Ljubljani kod prof. Dušana Kirbiša. Postdiplomski studij grafike završio je 2016. na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti kod prof. N. Arbanas. Samostalno je izlagao više od šezdeset puta i primio brojna priznanja za svoj rad.  Objavio je pet grafičkih mapa.  Ima status samostalnog umjetnika i član je Saveza društava slovenskih likovnih umjetnika. Začetnik je i voditelj slikarskih kolonija Novomeški likovni dnevi , Zibika-Tinsko i Valvasorjevi mednarodni grafični dnevi. Živi i stvara u Novom Mestu i Zibiki.

Predgovor za katalog ove izložbe napisala je dr. Ines Vodopivec, koja će izložbu i otvoriti. Ova ugledna slovenska kulturna djelatnica voditeljica je knjižničnog i informacijskog sustava slovenskih novih sveučilišta, a dugi niz godina radi kao istraživač na međunarodnim i nacionalnim projektima digitalnih humanističkih i kulturnih dobara. Urednica je znanstvenih časopisa te autorica više izložbi. Objavila je više znanstvenih članaka i monografiju o knjižnoj grafičkoj umjetnosti u 16. stoljeću. Ima interdisciplinarno obrazovanje na području informacijske znanosti, knjižničarstva, filozofije i povijesti umjetnosti. Doktorirala je  iz područja povijesti umjetnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani 2012. godine i dobitnica Prešernove nagrade za istraživački rad. (Erika Nađ Jerković)

Please like & share:

Article written by admin