Izložba Gordane Kovačić i Slavena Macolića

U Izložbenom salonu Muzeja Međimurja Čakovec, u srijedu, 8. studenoga, otvorena je izložba slika iz novijeg ciklusa varaždinskih slikara Gordane Kovačić i Slavena Macolića. O umjetnicima i njihovu stvaralaštvu govorio je likovni kritičar Marijan Špoljar, a izložbu – koja se može razgledati do 19. studenoga – otvorila je ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek Sobočan.

——————————

Varaždinski slikari i supružnici Gordana Kovačić (1966.,Varaždinu)) i Slaven Macolić  (1964., Zagreb) prvi put su se predstavili čakovečkoj publici 1994. godine izložbom u Muzeju Međimurja. Umjetnici su diplomirali na interdisciplinarnom studiju ALU i Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu, nakon čega su nastavili poslijediplomski studij u Kasselu, u klasi Dorothee von Wintbeim. Studijski su boravili u mnogim europskim gradovima, priredili više desetaka samostalnih izložbi i sudjelovali na mnogim likovnim manifestacijama u zemlji i inozemstvu. Žive i stvaraju u Varaždinu.

Njihova ulja na platnu i lesonitu nastala u zadnjih deset godina bila su ovoga ljeta premijerno izložena u Galeriji Muzeja Grada Koprivnice. Autor izložbe je likovni kritičar Marijan Špoljar.
U predgovoru kataloga o umjetnicima je napisao kako i jedan i drugi iz našega autorskog para istražuju korijene nekih anomalija i nesuglasnosti u životu, društvu, politici i kulturi, a njihove slutnje upućuju na fatalnost društvenih odnosa. Naoko imuni na svakodnevnicu i cijepljeni od njezinih zaraznih invektiva, okrenuti – u izvjesnoj mjeri – irealnom, nadrealnom i magičnom, Gordana Kovačić i Slaven Macolić umjetnici su indikativna izraza, na prvi pogled okupirani svojim internim likovnim problemima, ali u osnovi angažirani akteri onoga dijela umjetničke scene koja se aktivistički postavlja naspram društvene stvarnosti i koja bez skrivanja koristi legitimne metode i rekvizite postmodernističkih umjetničkih postupaka. (Erika Nađ Jerković, viša kustosica Muzeja Međimurja Čakovec).

Please like & share:

Article written by admin