Izložba Igora Kordeja, jednog od najboljih domaćih crtača stripa svih vremena

Igor Kordej je rođen 1957. u Zagrebu. Od kraja sedamdesetih, član je strip grupe Novi Kvadrat. Jezgra grupe bili su bivši učenici Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna u Zagrebu: Igor Kordej, Krešimir Zimonić, Mirko Ilić, Radovan Devlić, Emir Mešić, te njihovi kolege Ninoslav Kunc, Joško Marušić, Ivan Puljak i Krešimir Skozret… Stripove i ilustracije objavljivali su u domaćim magazinima i časopisima poput Poleta, Stripoteke, Spunka itd.

Kordej je postao profesionalac još u Jugoslaviji, zahvaljujući novosadskom Marketprintu, kao prvi, službeno zaposleni crtač stripova u bivšoj državi. Iz tog razdoblja ističu se njegovi stripovi Stranac, Zvijezde, Metro i Vam, koji su zapamćeni kao van serijska strip ostvarenja tog vremena.

Krajem osamdesetih počinje uglavnom raditi za strane izdavače pa crta Tarzana, Star Trek: The Next Generation, da bi zatim radio za američkog izdavača Marvela na cijelom nizu junaka i serijala, počevši od Black Widow, preko Cablea i Soldiera X, pa do X-Treme, X-Men i New X-Men. Osim SAD-a njegovi radovi objavljuju se frankofonskim i skandinavskim zemljama, Španjolskoj, Engleskoj, Njemačkoj, te zemljama Latinske Amerike, na desetak svjetskih jezika.

Originali njegovih ilustracija i stripova nalaze se u privatnim i javnim kolekcijama po cijelom svijetu, od Washington Library of Kongress, do ureda Georgea Lucasa. Dobitnik je brojnih nagrada za ilustraciju i strip u zemlji i inozemstvu. Spomenimo tek nagradu žirija na festivalu u Gijonu 2005., te nagradu publike na festivalu u Reimsu 2007. Temeljem strip serijala “Smoke” 2006. je nominiran za dvije prestižne nagrade, američku Eisner i kanadsku Kurtzman. Igor Kordej primio je 2013. najviše francusko priznanje za kulturu – odličje Vitez reda umjetnosti i književnosti za ukupan doprinos umjetnosti i širenju kulture u Francuskoj i svijetu.

Živio je u Francuskoj, Danskoj i Kanadi, a odnedavno ponovno u Zagrebu. Trenutačno radi uglavnom za pariškog izdavača Edicions Gay Delcourt za kojeg godišnje crta nekoliko serijala kao što su Tajna povijest, Imperija, Taras Buljba, Srce bitaka i Keltos.

Radilo se o bilo kojem povijesnom razdoblju, o uniformi ili oružju, izgledu kuća i odjeći, Kordej uvijek prolazi kroz temeljito istraživanje svih detalja za crtanje albuma. Kordeja mnogi smatraju našim najvećim strip pripovjedačem. Citiramo Darka Macana (Zagreb, 1966., povijesničar i arheolog, višestruko nagrađivan romanopisac i autor stripa): Maurović nije, jer je svoj talent nosio kao križ, nije ni Biuković jer je prerano umro, nije ni Žeželj, zbog hermetičnosti paradigme. Kad se gleda kombinacija znanja, umijeća, truda i strasti, Kordeju nema ravnog.

U sklopu 2. festivala stripa, koji organizira udruga STRIPoblaČAK, Igor Kordej izlaže 30 radova povezanih sa spomenutim strip serijalima. Tako na izložbi možete vidjeti originalne table stripova Keltos i L’Idole et le fleau crtanih tušem, te kolor printove Tarasa Buljbe, Tarzana, Vama i drugih junaka s Kordejovim potpisom, koji su nastali od 1999. do 2010. (ENJ)

Preporučamo za pogledati:
www.babilon-strip.com/stripblog/item/1004-video-intervju-igor-kordej

vrijeme održavanja: 3. listopada – 11. listopada 2015.
organizator: Udruga Strip Oblačak
mjesto održavanja: Izložbeni salon Muzeja Međimurja Čakovec

Please like & share:

Article written by admin