Izložba Majski memorijal kroz prizmu plakata

Izbor plakata Majskog muzičkog memorijala iz fundusa Muzeja Međimurja i Centra za kulturu Čakovec

08. 5. 2018. – 28. 5. 2018. Izložbeni prostor Centra za kulturu

Navikli smo da je mjesec svibanj već tradicionalnih 45 godina održavanja Majskog muzičkog memorijala „Josip Štolcer Slavenski“ audio poslastica za uši žedne klasične glazbe. No koliko je bitna i zamijećena vizualna prezentacija manifestacije, nikada zapravo nismo preispitivali, kao niti činjenicu da je portret Josipa Štolcera Slavenskog zapravo već postao ikonografski simbol i vizualni marker ne samo manifestacije, već i općenito skladateljskih glazbenih postignuća koje memorijal već četiri i pol desetljeća prati i nagrađuje.

Uz ovogodišnji 45. muzički memorijal u Izložbenom prostoru Centra za kulturu biti će izložen izbor plakata Majskog muzičkog memorijala iz fundusa Muzeja Međimurja i Centra za kulturu Čakovec. Od prvog plakata prvog memorijala iz 1974. godine do današnjih dana u 2018. godini gotovo „warholovski“ niže se plejada plakata s portretom Slavenskog u sličnim inačicama koje ponekad samo boja pozadine razlikuje. Vizualni identitet manifestacije time je zadobio trajnost, prepoznatljivost i dugoročnost.

Izložba će dati sjajan uvid u razvoj grafičkog dizajna od ranih sedamdesetih do današnjih dana te će osim umjetničkog uvida pružiti i povijesni presjek raznovrsnih programa i nastupa.

Otvorenje izložbe je u Centru za kulturu 8. svibnja u 19 sati čime ujedno započinje i 45. Majski muzički memorijal.

Odabir plakata i postav izložbe priredile su kustosice Kulturno-povijesnog odjela Muzeja Međimurja Maša Hrustek Sobočan i Tajana Vidović. (MHS)

Please like & share:

Article written by admin