Izložba Nikola Zrinski Sigetski i Sigetska bitka u Muzeju Međimurja Čakovec

U sklopu obilježavanja 450. obljetnice Sigetske bitke i smrti Nikole IV. Zrinskog, u Muzeju Međimurja Čakovec u petak, 16.  rujna, u 19 sati bit će otvorena prigodna izložba o jednoj od najistaknutijih ličnosti hrvatske povijesti s dva neprocjenjiva predmeta ne samo za međimursku već i hrvatsku i mađarsku javnost.

Kao simbole hrabrosti i ratništva izložba predstavlja osobne predmete Nikole IV. Zrinskog: kacigu i sablju. Zahvaljujući uspješnoj suradnji Muzeja Međimurja Čakovec i Zrinske garde Čakovec, spomenuti će predmeti, koji su pohranjeni u čuvaonici bečkog Kunsthistorisches Museuma, po prvi put biti izloženi u Hrvatskoj i prezentirani javnosti.

Nikola IV. Zrinski bio je hrvatski ban, kapetan lake hrvatske konjice, kraljevski rizničar, general podunavskog okruga, glavni kapetan Sigeta  i prvi gospodar Međimurja iz obitelji Zrinski. Ipak, najpoznatiji je zbog svoje junačke pogibije pod Sigetom 1566. godine. S posadom od oko 2500 branitelja branio je od 5. kolovoza do 7. rujna tvrđavu Siget od goleme i dobro opremljene vojske najpoznatijeg osmanlijskog sultana Sulejmana Veličanstvenog.

Iako su Osmanlije zauzele Siget, bila je to teško plaćena pobjeda. Poginulo oko 30 000 Osmanlija, umro je sultan Sulejman Veličanstveni, a Mehmed-paša Sokolović je odustao od pohoda na Beč. Junačka smrt Nikole Zrinskog odjeknula je cijelom Europom. Vrlo brzo dobiva nadimak „Sigetski“, a historiografija ga naziva „hrvatskim Leonidom“.

Izložba će se moći razgledati u Izložbenom salonu Muzeja Međimurja Čakovec od 17. do 30. rujna od 8 do 18 sati.

Please like & share:

Article written by admin