Izložba Radoslava Viličića (jeromonah Panteleimon) – Ikone i pejzaži

Radoslav Viličić (Zagreb, 1954.) je diplomirao na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti u slikarskoj klasi prof. Vasilija Jordana. Bio je suradnik Majstorske radionice Ljube Ivančića i Nikole Reisera od 1979. do 81. Izlagao je samostalno više puta u Zagrebu i  Varaždinu te u Parizu, Lovranu i Bjelovaru. Već od svojih slikarskih početaka Viličić je slikar religioznog nadahnuća. Slikao je postmodernističke slike s biblijskim prizorima te starohrvatske crkvice i drugu spomeničku baštinu ekspresionističkim koloritom i slobodnijim potezom kista. 

Potraga za duhovnim okupirala ga je već od mladosti pa je studirao teologiju. Napušta rimokatolicizam u kojemu je rođen i 1993.  na Svetoj gori Athos prelazi na pravoslavnu vjeru. Od 1997. pripadnik je Istinite Pravoslavne Crkve Helade. Tijekom 2000. stupa u manastir Sv. Panteleimona u Patrasu kod arhimandrita Joakima, gdje je dvije godine kasnije zaređen te postaje jeromonah. Uz ostale manastirske dužnosti posvetio se ikonografiji.
S arhimandritom Joakimom, jeromonah Panteleimon (R. Viličić) je 2004. u Zagrebu osnovao Isihastirion (kuću tišine, isposnicu) Sv. Ivana Pustinjaka, u kojem češće boravi od 2012. obavljajući bogosluženja, slikajući i povremeno izlažući ikone, te objavljujući knjige i članke s crkvenom tematikom.

Ikone su zasebna vrsta religioznog slikarstva povezanog s istočnom crkvom. Obično prikazuju Krista, Gospu, svece i mučenike, a ponekad su to prikazi iz Biblije. Svetački likovi su tipizirani i shematizirani, prikazani plošno na zlatnoj pozadini, a rade se na drvu ili platnu tehnikom jajčane tempere. Najstarije ikone potječu iz 6. i 7. stoljeća. Na Crkvenom saboru u Carigradu 842. g. odlučeno je da se ikone slikaju po strogim ikonografskim shemama i tehnološkim postupcima, koji se i danas uvažavaju.Pod bizantskim utjecajem razvile su se mnoge škole u Grčkoj, Rusiji, Srbiji, Makedoniji i dugim slavenskim zemljama, ali sve one slijede drevne kanone izrade opisane u ikonopisnim priručnicima s predlošcima crteža svih svetaca  za svaki dan u godini i sve velike praznike. Postoje i iscrpni priručnici s tehničkim uputama o pripremi nosioca, boja i završnih premaza te svega ostalog što se koristi u izradi ikone. 
Ovo je prvi put da u Čakovcu možemo vidjeti ikone, koje su nastale krajem 20. stoljeća pa do 2015., istodobno s izborom iz svjetovnog slikarskog opusa umjetnika Radoslava Viličića.

Otvorenju će nazočiti slikar – jeromonah Panteleimon, dok će o njegovu djelu govoriti teolog prof. dr. Vjeko Božo Jarak (Dubrave-BIH, 1931.),  poznat po brojnim donacijama umjetnina diljem susjedne nam Bosne i Hercegovine, te obližnjem Gradskom muzeju u Varaždinu. Izložbu je organiziralo Hrvatsko kulturno društvo Napredak iz Varaždina na čelu s prof. Ivanom Bošnjakom.

vrijeme održavanja: 4. – 16. rujna 2015
organizator: Hrvatsko kulturno društvo Napredak iz Varaždina
mjesto održavanja: Izložbeni salon Muzeja Međimurja Čakovec

Please like & share:

Article written by Jelena