Izložba skulptura u kristalnom staklu i kamenu Mihaela Štebiha

U petak, 26. lipnja u 18 sati u Izložbenom salonu Muzeja Međimurja Čakovec održat će se otvorenje izložbe Tjelesna duhovnost stakla akademskog kipara Mihaela Štebiha. Priznati čakovečki umjetnik predstavit će se domaćoj publici novim ciklusom staklenih skulptura postavljenih na kamene postamente, koje su početkom godine bile izložene u zagrebačkom Muzeju Mimara, popraćenim haigom (haiku crtežima).

Izložene skulpture variraju od razvedenih, razigranih formi do sažetih, sabijenih tijela staklene mase. Ono što ih povezuje su živopisne boje koje samostalno prožimaju skulpturu ili se združene isprepliću i sjedinjuju. Kombiniranjem stakla i kamena umjetnik je spojio naizgled dvije suprotnosti: prozračnu staklenu masu organske forme i monolitan kamen pravilno klesanih stranica. Prva predstavlja transparentan fluid zaustavljen u vremenu, a druga čvrst zemljani element postojane tjelesnosti. Zajedno, one tvore djela iznimne vizualne ljepote koja pozivaju promatrača da uživa u njihovim organskim oblicima i živosti boja.

Otvorenjem izložbe započinje program 5. umjetničke kolonije Štrigova 2015. u organizaciji Grupe CONTRA. Program kolonije obuhvaća različite likovne i glazbene događaje koji će se održati u Čakovcu i Štrigovi tijekom dva vikenda, 26.‒28. lipnja i 3.‒5. srpnja. Izložba Mihaela Štebiha ostaje otvorena do 20. kolovoza, a svi zainteresirani mogu je razgledati u radno vrijeme Muzeja Međimurja.

LetakA5_Strigova_OK-page-001  Haiku od meda, 2014 Vezano-s-bijelim_2013Zeleni-haiku_2014

Please like & share:

Article written by Jelena