Izložba slika Vladimira Blažanovića

Izložbeni salon,  05. (otvorenje u 18 sati) – 27. srpnja 2018.

Vladimir Blažanović  (Donji Hasić-BIH, 1953.) diplomirao  je 1981. na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti u klasi V. J. Jordana. Uz štafelajno slikarstvo radi i u tehnikama vitraja, mozaika i fresco slikanja. Blažanović je slikar iznimne senzibilnosti i vrsnoga métiera. Monografiju o njegovu djelu objavila je Margarita Sveštarov Šimat 2006. u nakladi Art-magazina Kontura. Živi i radi u Zagrebu.

Od 1998. je član neformalne skupine umjetnika Contra, koji od 2015. izlažu u Muzeju, tijekom   redovite ljetne manifestacije Umjetnička kolonija Štrigova, koja se ove godine organizira već osmi put.

Izložba u Muzeju Međimurja dio je velike retrospektive ovog umjetnika koja će biti postavljenu na još dvije lokacije, u Prelogu (religiozni opus) i Štrigovi (2 apstraktna ciklusa radova na papiru). U Izložbenom salonu Muzeja bit će predstavljena kapitalna Blažanovićeva djela,  apstraktne kompozicije u tehnici ulja na platnu.

U predgovoru najnovije čakovečke izložbe povijesničarka umjetnosti Dunja Horvat Weitner napominje da Vlatko Blažanović nije slikar blještavila. Tome i doslovno svjedoči njegova ljubav prema plemenitosti tempere nasuprot masnoći i sjaju ulja, kao i ogroman broj apstraktnih lirskih crteža, profinjenih i pastelno nježnih, koje godinama izrađuje i pohranjuje u samoći svog ateljea. U vrijeme vladavine ega i bombastičnosti umjetnosti, Blažanović jednostavno kaže da se bavi – slikanjem, a njegov iskreni dijalog s medijem i sa samim sobom ne uključuje ni najmanju težnju prema stvaranju auratske umjetnosti. Pa ipak, u njegovu intenzivnom slikarskom traganju – obilježenom predanošću, izuzetnom radnom disciplinom i nesvakidašnjom duhovnom dimenzijom – svaka slika zrači nepatvorenom energijom stvaraoca koji svoju umjetnost istinski voli i kroza nju živi. (ENJ)

 

Please like & share:

Article written by admin