Izložba Slobodana Benkovića – Boča: petak, 4. listopada 2019.

Muzej Međimurja Čakovec

Izložbeni salon  4. 10. – 8. 11. 2019.  (otvorenje izložbe: 4. 10. u 19,00 sati)
Organizacija izložbe: Ogranak Matice hrvatske Čakovec, Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec, Muzej Međimurja Čakovec

Profinjeni  lirsko-grafički senzibilitet Slobodana Benkovića – Boča

Slobodan Benković rođen je 1943. u Zagrebu, a prerano je preminuo 2005. godine u Novom Marofu, gdje je živio sa svojom obitelji. Srednjoškolsko obrazovanje i Pedagošku akademiju, likovni odjel završio je u Čakovcu, a na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti 1971. godine diplomirao je grafiku u klasi prof. Marijana Detonija. Dugi niz godina radio je kao profesor tehnologije, crtanja i dekorativnog slikanja u Graditeljskoj školi u Čakovcu. Također je radio kao  profesor likovne umjetnosti u Ekonomskoj školi  i  Gimnaziji Josipa Slavenskog. Mnoge generacije učenika, koje je uvodio u svijet vizualnih umjetnosti, pamte ga po originalnim i danas modernim metodama poučavanja i pristupu umjetnosti koji je bio drugačiji od ostalih, daleko od propisanih i konvencionalnih normi.

Samostalno  je izlagao više puta te je sudjelovao na brojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Prva samostalna izložba bila  mu je u Muzeju Međimurja u Čakovcu 1979., zatim 1985., a posljednja 2004. godine, pa nije slučajnost da se ovom retrospektivnom izložbom Slobodan Benković ponovno vraća, četrnaest godina nakon smrti u muzejski prostor. Bio je član HDLU-a u Zagrebu i Međimurju.

Ovom retrospektivom predstavljamo Benkovića kronološki u različitim fazama i tehnikama.  Neka djela su već od prije  poznata publici, no neka se pojavljuju prvi puta. Grafičar po struci, Benković voli crtu i liniju kojom naglašava crtež kao temelj svoje likovnosti, a zatim to sve ispunjava pigmentom koji je reduciran na nekoliko boja. Tehnike kojima  se koristio  bile su pastel-kreda-ugljen, akvarel, ulje i kombinirane  tehnike. Težio je crtačkom perfekcionizmu i ekspresiji linije. Motivi su mu bili uglavnom iz njegovog kraja, zagorski pejzaži, omiljene mu Vrbe, obale uz Dravu, Bednju i Plitvicu, mrtve prirode osobito motivi cvijeća u vazi, ljudska lica kao maske, imaginarne ljudske figure, geometrizirani apstraktni  oblici. Benković jako voli kadriranje i  posebne formate, ali ipak slike ostaju  bez klasičnih okvira što daje posebnu draž i intimnost slikama, originalnost i prepoznatljivost, tzv. okvir bez okvira.

Ova izložba  nas podsjeća  i obvezuje da umjetnici takvog formata ne mogu i ne smiju ostati zaboravljeni. Slobodan Benković uspio  je stvoriti veliki opus svojih djela a njegov originalan i prepoznatljiv stil, stavlja ga u sam vrh akademskih slikara sjeverozapadne  hrvatske  umjetnosti. Svakako treba zauzeti i svoje mjesto u suvremenom  hrvatskom slikarstvu.

Retrospektivna izložba Slobodana Benkovića – Boča od iznimne je važnosti, kao poseban kulturni događaj u Muzeju Međimurja Čakovec, jer ovo je zapravo prvo, predstavljanje  autora u različitim fazama stvaralaštva  četrnaest godina nakon prerane  smrti. Zbog toga  ova izložba ima memorijalni karakter, ona  je  svojevrsni  hommage, počast i sjećanje na umjetnika, profesora i prijatelja, koji nas je zadužio svojom bogatom umjetničkom baštinom.

prof. Karmen Farkaš, povjesničarka umjetnosti

P.S.: U povodu izložbe bit će tiskan katalog s tekstovima prof. Ivana Pranjića, inicijatora izložbe, koji je s prof. Karmen Farkaš, autoricom koncepcije odabrao djela iz slikarove ostavštine u vlasništvu obitelji i čakovečkih srednjih škola u kojima je S. Benković radio kao likovni pedagog te naše uvažene književnice i profesorice dr. sc. Emilije Kovač. Svi spomenuti govorit će na otvorenju o životu i djelu svog preminulog kolege i umjetnika akad. slikara Slobodana Benkovića. Likovni postav pedesetak odabranih slikarovih djela osmislile su Erika Nađ Jerković (MMČ) i Karmen Farkaš. (ENJ)

Please like & share:

Article written by admin