Izložba Vedrana Ivankovića – Strah u 19 slika

Slikar Vedran Ivanković (Split, 1977.) pripada mlađoj srednjoj generaciji međimurskih slikara. Školu likovnih umjetnosti završio je u rodnom Splitu, gdje je upisao i Umjetničku akademiju na kojoj je diplomirao slikarstvo 2003. u klasi prof. Gorkog Žuvele, te dobio Rektorovu nagradu za najbolji diplomski rad.

Od 2000. -2009. radio je kao scenograf u Šibenskom kazalištu. Stručno se usavršavao u Poljskoj na polju lutkarstva i scenografije lutkarskog teatra. Na skradinskom festivalu satire i komedije Glumište pod murvom, 2009. osvojio je nagradu za najbolju scenografiju. Od 2004. član je HULU-a Split, a od 2013. HDLUM-a. Sudjelovao je na više skupnih i samostalnih izložbi i kolonija. Od 2010. profesor je praktične nastave u čakovečkoj Gospodarskoj školi.

Na svojoj prvoj muzejskoj izložbi u Čakovcu predstavit će se ciklusom portreta vukovarskih stradalnika nastalih na temelju video zapisa iz Domovinskog rata. Ciklus ovih akrila na platnu i papiru nastao je tijekom 2012. i 2013. Spisateljica predgovora Ivankovićeve izložbe, povjesničarka umjetnosti Petra Vidović, istaknula je da slikar ovim slikama problematizira sjećanje, ratnu traumu i strah kao sveprisutne fenomene. Njegov slikarski prosede je suvremen i ekspresivan, dok živi kolorit ima više simboličkih razina.

Otvorenje izložbe je 30. travnja 2015. u 18 sati. Može se razgledati do 20. svibnja u radno vrijeme muzeja.

vrijeme održavanja: 30. travnja – 20. svibnja 2015
organizator: Muzej Međimurja Čakovec
mjesto održavanja: Izložbeni salon Muzeja Međimurja Čakovec

Please like & share:

Article written by admin