Izložba Zbirke “Bali”

U Muzejskom informativnom centru u Čakovcu održana je konferencija za novinare na temu najave umjetničke izložbe „Zbirka Bali“, koja će – zbog velikog broja izložaka – biti organizirana na dvije lokacije istodobno: u Izložbenom salonu Muzeja Međimurja Čakovec te u Centru za kulturu Čakovec.

Na konferenciji su o toj temi govorili ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek Sobočan, povjesničar umjetnosti i autor izložbe Marijan Špoljar, voditeljica filmske i izložbene djelatnosti Centra za kulturu Marina Oskoruš te vlasnici zbirke Bali, Snježana i Dragutin Bali.

Prema riječima Marijana Špoljara pravo je čudo da je vrijednost te zbirke tek nedavno otkrivena te da sve do sada nije naglašenije predstavljena hrvatskoj kulturnoj javnosti. U njoj su, naime, zastupljena gotovo sva imena hrvatske umjetnosti u rasponu od otprilike 120 godina od današnjeg vremena: od slika Slave Raškaj, Medovića, Bukovca, Kraljevića, Račića, Becića, Vidovića, Uzelca, Joba, Gecana i drugih do poslijeratnog slikarstva i suvremenih produkcija (od 50-ih godina do danas): Dulčića, Ivančića, Murtića, Sedera, Kožarića, Šuteja do Bućana i drugih, mlađih autora). Ova privatna kolekcija predstavlja moderno i suvremeno hrvatsko slikarstvo na jednom mjestu i stoga ju je svakako vrijedno pogledati, kazao je među ostalim Špoljar.

Dragutin Bali, kolekcionar, vlasnik zbirke i privatni poduzetnik, vlasnik tvrtke „Bali“ iz Donje Dubrave, zahvalio se Muzeju Međimurja Čakovec i Centru za kulturu na susretljivosti u organizaciji izložbe te Marijanu Špoljaru koji je kao vrstan stručnjak prepoznao vrijednost zbirke.

Marina Oskoruš pak smatra kako je zbirka od sto i pedeset slika iz kolekcije Snježane i Dragutina Balija prava kulturna i i materijalna dragocjenost koju imamo u njihovu domu u Donjoj Dubravi pa će izložba biti u pravom smislu riječi svečanost umjetnosti.

Ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek Sobočan pozvala je međimursku kulturnu javnost i sve ljubitelje umjetnosti da pogledaju ovu vrijednu izložbu, koja će u Izložbenom salonu Muzeja biti otvorena u petak 23. ožujka u 19 sati. Odmah nakon otvorenja u Muzeju posjetitelji će imati prigodu razgledati i izložbeni postav u Centru za kulturu.

Please like & share:

Article written by admin