Kotoripska skupina govora – nematerijalno kulturno dobro

U Muzejskom informativnom centru (MIC) u Čakovcu, danas, u ponedjeljak 10. travnja, održana je konferencija za novinare na kojoj je međimurska javnost i službeno obaviještena o proglašenju kotoripske skupine govora (Kotoriba, Donja Dibrava i Donji Vidovec) nematerijalnom kulturnom baštinom te o upisu te skupine govora u Registar kulturnih dobara.

O tome je novinare upoznala najzaslužnija osoba, voditeljica cijelog projekta – dr. sc. Ines Virč, pripomenuvši kako je na tome radila više od godinu dana te da uvrštenjem kotoripskih govora u Registar posao nije gotov, nego da slijede daljnja istraživanja toga do sada nedovoljno istraženog govora, koja će svakako potaknuti njegovo čuvanje i prenošenje s naraštaja na naraštaj. – Rječnik kotoripske skupine govora vrlo je karakterističan i razlikuje se od većine govora međimurskih dijalekata, pridodala je Virč.

Njezina kolegica po struci, dijalektologinja i članica Povjerenstva  za nematerijalnu kulturnu baštinu Republike Hrvatske, dr. sc. Ivana Kurtović Budja, naglasila je kako je govor najvažniji pokazatelj identiteta nekog kraja te da je Hrvatska jedina zemlja EU koja je na listu kulturnih dobara uvrstila i govore.

Kotoripski općinski načelnik Ljubomir Grgec zahvalio se svim sudionicima tog projekta koji, kako je rekao, uz Kotoripske protokole iz 18. stoljeća ima nemjerljivu važnost za Kotoribu.

Gradonačelnik Čakovca istaknuo je da je Čakovec financijski pomagao rad čakovečke podružnice Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

Međimurski župan Matija Posavec također se zahvalio dr. sc. Ines Virč. – Zajedno s najnovijim uspjehom na području dijalektologije, moram i ovom prigodom podsjetiti javnost kako Stari grad Zrinskih u Čakovcu uskoro očekuje temeljita obnova, a ne manje važno je i njegovo uvrštenje u popis europske kulturne baštine, kazao je Posavec.

Ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek Sobočan zahvalila se novinarima na odazivu i najavila pomoć i podršku Muzeja u ovakvim i sličnim projektima.

Please like & share:

Article written by admin