Kraljeva stvaraonica – RADIONICA PLASTIKE/KIPARSTVA – srijeda, 25. travnja u 17 sati u Kraljevu vrtu u Čakovcu

Voditeljica ove radionice, Matilda Lepoglavec, rođena je 1987. godine u Čakovcu. Srednjoškolsko obrazovanje stekla je u Graditeljskoj školi Čakovec – smjer dizajner keramike. Na Akademiji primijenjenih umjetnosti studira smjer Likovna pedagogija, a kao glavni predmet sluša Kiparstvo te izborni Keramiku. Od 2017. članica je umjetničke organizacije GLLUGL (gluma, lutkarstvo, glazba). Radi kao učiteljica likovne kulture.

Radionica koju će voditi Matilda – Radionica keramike – nastojat će polaznicima približiti kreativne mogućnosti oblikovanja dekorativnih predmeta od gline. Glina je prirodni materijal koji se koristi od prapovijesti i koji pečenjem poprima konačan oblik i svojstva – keramika. Današnja keramika uključuje široki spektar proizvoda među kojima je i umjetnička keramika. Često se o keramici razmišlja ili kao o predmetu svakodnevne uporabe i industrijske proizvodnje – šalice, tanjuri, crijepovi, sanitarna oprema itd. ili kao o tradicionalnom lončarstvu, a manje kao ravnopravnom umjetničkom i kreativnom području.

Cilj radionice je proširiti iskustvo i razumijevanje keramike kao umjetničkog medija. Polaznici će se upoznati s osnovnim tehnikama izrade keramike. Svaki polaznik će izraditi vlastiti rad koji će po završetku činiti jednu zajedničku cjelinu. Osnovna tehnika izrade biti će nizanje i ljepljenje valjčića gline na glinenu pločicu variranjem po želji. Polaznicima će se i teoretski približiti keramika: vrste gline, sušenje, paljenje, oslikavanje i glaziranje predmeta od gline. Poželjno je da polaznici imaju minimalnog dosadašnjeg iskustva ili interesa u trodimenzionalnom oblikovanju.

 

Please like & share:

Article written by admin