Kraljeve trešnje 2017.

„Svakog lipnja u godini, ovdje u Kraljevu vrtu u Čakovcu jako je zanimljivo i užurbano. Muzej Međimurja Čakovec u dvorištu rodne kuće slikara Ladislava Kralja Međimurca organizira tradicionalnu manifestaciju Kraljeve trešnje. Ugodna hladovina Kraljeva vrta te druženje i uživanje u prvim sočnim plodovima trešanja, iz godine u godinu obogaćuju se kulturnim programima učenika međimurskih osnovnih škola. Ovaj put su taj program pripremila djeca iz dječjeg vrtića „Cipelica“ i učenici OŠ Hodošan“.

Tim je riječima, vrlo stručno i profesionalno, učenik petog razreda OŠ Hodošan, David Hranjec, otvorio ovogodišnju manifestaciju Kraljeve trešnje. Unatoč ponekoj kapljici kiše, koje su se više uplašili odrasli nego djeca, imali smo prigodu vidjeti doista lijep i dobro pripremljen dječji kulturni program za koji su se, očito dobro pobrinule odgojiteljice Suzana Nemet i Marijana Novak iz Cipelice te učiteljice i mentorice OŠ Hodošan Katarina Barić, Andrea Ščapec, Anastazija Anka Balent, Mirjana Štrok i Marija Požgaj. 

Na samom početku, izvrsno uvježban dječji Zbor OŠ Hodošan otpjevao je hrvatsku himnu, a potom su nazočne pozdravili ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek Sobočan, zamjenica župana Sandra Herman, ravnateljica vrtića Cipelica Gordana Šoltić Siladi i ravnatelj OŠ Hodošan Ivan Barić.

Program je nastavljen izvođenjem istarske pjesme Naranča, koju tako dobro zacijelo ne bi izveli ni sami Istrani, a nakon toga su se s nekoliko međimurskih pjesama i plesova predstavila dječica iz Cipelice. Učinili su to tako dobro da je i publika s njima zapjevala. Uslijedile su dvije recitacije učenika iz Hodošana: pjesma Pejzaž, koju je besprijekorno izrecitirala Rea Sabol te pjesma Zipka, koju je vrlo uvjerljivo i dojmljivo izrecitirala Sofija Pandur. Na kraju smo čuli i prelijepu recitaciju Nevena Vuka Moje Međimurje, a šlag je došao na kraju s poznatom međimurskom pjesmom Ljubav se ne trži, koju je izveo Zbor OŠ Hodošan.

Lijepo i pripremljeno sa srcem. Hvala djeci, odgojiteljicama i učiteljicama-mentoricama, ali i pridošlim posjetiteljima koji ni ove godine nisu zaboravili Ladislava Kralja Međimurca, njegov prekrasni vrt, memorijalnu zbirku i slasne trešnje. Vidimo se na istom mjestu na sljedećoj priredbi – Jesen u Kraljevu vrtu.

Please like & share:

Article written by admin