Ljetna muzeologajnica

U tjednu od 23. do 29. srpnja 2018. godine (od ponedjeljka do nedjelje) Muzej Međimurja Čakovec organizirao je zanimljive dječje radionice za vrijeme ljetnih praznika. Jedna od radionica bila je osmišljena u suradnji s Međimurskom prirodom, Javnom ustanovom za zaštitu prirode. 

Pod zajedničkim naslovom Ljetna Muzeologajnica svaki se dan održala jedna tematska radionica.

U ponedjeljak, 23. srpnja 2018., Branka Marciuš, viša kustosica arheoloških zbirki, održala je edukativno-kreativnu radionicu za djecu pod naslovom Igrom u prapovijest, osmišljenu kao program popularizacije arheologije s ciljem upoznavanja djece s najstarijom prošlošću kroz aktivno učenje i kreativnu aktivnost. Djeca su se kreativno izražavala modeliranjem u glini na način prapovijesnih lončara, učila su vještinu tkanja na tkalačkom stanu te izrađivala nakit po uzoru na onaj iz prapovijesnih razdoblja.

U utorak, 24. srpnja 2018., Tajana Vidović, kustosica Kulturno-povijesnoga odjela, održala je interaktivno-kreativnu radionicu za djecu pod naslovom Likovna kreativa – vitezovi i dame, kojom su na zabavan i zanimljiv način djeci prezentirane osnovne povijesne činjenice o Starom gradu, antologijskoj Čakovečkoj legendi o zmaju te legendi o poznatom renesansnom ljubavnom paru, vitezu Nikoli Malakoczyju i dami Izabeli Petroczy.

Srijeda, 25. srpnja 2018., bila je posvećena radionici pod naslovom Priroda u srcu Čakovca. Edukativnu i terensku radionicu održale su djelatnice Međimurske prirode, Javne ustanove za zaštitu prirode, dr. sc. Mihaela Mesarić i mag. biol. Ivana Rojko. U prvom su dijelu radionice predstavljene prirodne vrijednosti Čakovca, a u drugom su dijelu polaznici samostalno istraživati teren oko MMČ-a, a unutar Spomenika parkovne arhitekture Perivoj Zrinski. U sklopu kampanje „2018. Godina vrste jelenak“, polaznici su se upoznali s tom vrstom kukca koju je moguće vidjeti ne samo u Perivoju Zrinski, već i u šumama, dvorištima ili vrtovima.

U četvrtak, 26. srpnja 2018., Ana Šestak, kustosica Povijesnoga odjela, održala je edukativno-kreativnu radionicu za djecu pod naslovom Priča jednoga junaka, na kojoj su djeca kroz priču o sigetskom junaku Nikoli IV. Zrinskom upoznala obitelj Zrinski u Međimurju, njihov obiteljski grb te usvojila osnovna znanja o heraldici, pomoćnoj povijesnoj znanosti koja proučava pravila za sastavljanje grbova, njihov postanak i razvoj. Polaznici su vidjeli i neke od grbova i grbovnica koje Muzej čuva.

U petak, 27. srpnja 2018., Erika Nađ-Jerković, muzejska savjetnica, održala je edukativno-kreativnu radionicu za djecu pod naslovom Budi kipar kao Lujo Bezeredi. Polaznici su naučili tko je bio kipar Lujo Bezeredi, gdje su smještene skulpture Luje Bezeredija te kako je Lujo Bezeredi dospio u Čakovec. Djeca su s voditeljicom radionice potražila skulpture Luje Bezeredija u stalnom postavu MMČ-a, nakon čega su od glinamola izrađivala svoj minijaturni autoportret.

U subotu, 28. srpnja 2018., Janja Kovač, kustosica etnografskih zbirki, održala je edukativno-kreativnu radionicu za djecu pod naslovom Kaj skriva Stekljena gora? Na prvom dijelu radionice djeca su slušala bajku, upoznala stvarne, ali i mitske likove poput prelijepe bijele vile, hitroga konja Vidovine, četiri vjetra i babe Rumpumpum. U drugom dijelu radionice igrom „Pamtilica“ djeca su spajala značenja međimurskih kajkavskih riječi iz bajke sa slikama.

U nedjelju, 29. srpnja 2018., Ines Virč, muzejska pedagoginja održala je edukativno-kreativnu radionicu pod naslovom Iz mora riječi – kapljica na dlanu. Na samom početku polaznicima je podijeljen slikovni upitnik s određenim predmetima iz stalnoga postava kojeg su rješavali prolazeći kroz odjele MMČ-a. Nakon obilaska, djeca su gledala isječke filma Samo je jedna Mura, rješavala slovne labirinte, osmosmjerke i križaljke te od slova kamenčića izrađivala narukvice. 

Polaznici Ljetne Muzeologajnice osim što su, vjerujemo, uživali na edukativno-kreativnim radionicama, imali su izravan doticaj s muzejskim predmetima te upoznali rad kustosa i zadaće muzeja, kao i pravilno ponašanje u muzeju i sličnim kulturnim institucijama.

U tjednom programu Ljetne Muzeologajnice kroz igru i razbibrigu, zabavnim i poučnim aktivnostima u Muzeju Međimurja Čakovec, dnevno je uživalo dvadesetak djece.

Please like & share:

Article written by admin