Mali školski kustosi 2014.

U projektu ‘Mali školski kustosi’ Muzeja Međimurja Čakovec ove godine sudjelovale su OŠ Strahoninec i OŠ Kuršanec. Središnja manifestacija u povodu Međunarodnog dana muzeja organizirana je u sjećanje i slavu na hrvatskog bana i borca za slobodu Nikolu VII. Zrinskog Čakovečkog, koji je 18. 11. 1664. godine tragično poginuo u lovu na vepra u Kuršanečkom lugu.

S obzirom na to da se ove godine obilježava 350. godišnjica njegove smrti, ove susjedne škole odlučile su organizirati program i prezentaciju života i djelovanja Nikole VII. Zrinskog. Cilj je bio učenike kroz vlastiti rad i istraživanje upoznati s izuzetnim događajima i ličnostima iz bogatog života ovog hrvatskog bana, koji je bio europski poznata ličnost i živio je kraljevskim sjajem u Čakovcu. U samom istraživanju njegova života radilo je četvero učenika iz OŠ Strahoninec pod mentorstvom učitelja povijesti Janka Kalšana, dok su cjelokupnoj organizaciji sudjelovale ravnateljice OŠ Strahoninec Jelena Okun i ravnateljica OŠ Kuršanec Marija Tepalović, učitelj povijesti iz OŠ Kuršanec Toni Marušić te brojni učitelji predmetne i razredne nastave koji su s djecom radili na glazbeno-scenskom i umjetničkom djelu programa.

Sama manifestacija održana je u petak, 16. svibnja 2014. godine kada je, nakon što su predstavnici škole položili vijenac kod spomen-stupa u Gornjem Kuršancu, održan program i prezentacija u Izložbenom salonu Muzeja Međimurja Čakovec. Uz ples, dramsku igru, nastup trubača, zbor i solo pjevanje, predstavljen je zanimljiv i veličanstven život Nikole VII. Zrinskog, a glavnu ulogu u tome imali su mali školski kustosi Valentina Kozar, Dea Malašić, Paulina Topolko i Sandro Petran iz OŠ Strahoninec. Osnovna škola Kuršanec predstavila je i krasne keramičke rukotvorine iz svoje učeničke zadruge. Ravnatelj MMČ-a mr. sc. Vladimir Kalšan je na kraju programa malim školskim kustosima i predstavnicama škola uručio priznanja i zahvalnice za sudjelovanje u manifestaciji.

vrijeme održavanja: 16. svibanj 2014.
organizator: Muzej Međimurja Čakovec, Osnovna škola Strahoninec, Osnovna škola Kuršanec
mjesto održavanja: Izložbeni salon Muzeja Međimurja Čakovec

Please like & share:

Article written by admin