Maša Hrustek Sobočan – nova ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec

Na nedavnoj sjednici Skupštine Međimurske županije za ravnateljicu Muzeja Međimurja Čakovec potvrđena je Maša Hrustek Sobočan, dosadašnja vršiteljica te dužnosti.

Maša Hrustek Sobočan rođena je 1978. godine u Čakovcu, diplomirana je povjesničarka umjetnosti i profesorica povijesti umjetnosti te ruskog jezika i književnosti.

Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu proglašena je najboljom studenticom na Katedri za ruski jezik i književnost za akademsku godinu 2004./2005. U Muzeju Međimurja Čakovec zapošljava se 2006. godine na mjestu kustosa pripravnika Kulturno-povijesnog odjela, a 2015. rješenjem Ministarstva kulture postaje viši muzejski kustos. Od 2011. zamjenica je ravnatelja Muzeja Međimurja Čakovec, a potom i članica muzejskog Upravnog vijeća.

Godine 2013. upisala je doktorski studij u Ljubljani, a od 2013. do 2015. pohađala je i završila edukaciju za kulturnog menadžera u programu National Arts Management Intensive. Polaznike te edukacije odabralo je i financiralo Ministarstvo kulture Republike Hrvatske. Autorica je četiriju samostalnih muzejskih izložbi, većeg broja prekograničnih projekata, muzejskog pedagoškog programa te nekoliko muzejskih manifestacija. Udana je i majka dvoje djece. Živi u Čakovcu.

Svoju viziju Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek Sobočan vidi u povećanju broja muzejskih tematskih izložbi s domaćom tematikom i ponekom velikom svjetskom „blockbaster“ izložbom, čime bi se, kako kaže, „privukla ne samo lokalna, već i publika iz šire regije, uključujući susjednu Mađarsku i Slovenije te Austriju“.

Veliku važnost ravnateljica pridaje i daljnjoj digitalizaciji muzejske građe te pedagoškoj djelatnosti, a planira nastaviti i s dosadašnjom organizacijom edukativnih radionica te tematskih predavanja za sve uzraste. Smatra da muzej u tom smislu treba maksimalno iskoristiti prostor Muzejskog informativnog centra, kao mjesta okupljanja, druženja i edukacije o svim relevantnim kulturno-povijesnim, etnografskim, arheološkim i umjetničkim temama. Planira osmisliti i profilirati jednu ili više manifestacija u atriju palače Zrinski, a svakako i u prostoru rodne kuće Ladislava Kralja Međimurca u Čakovcu. Veliku pozornost posvetit će i programima prekogranične suradnje te osobito daljnjoj obnovi Staroga grada.  

Za sve spomenuto trebat će, dakako, puno truda, strpljenja i vremena, ali i razumijevanja zajednice. Sa Starim gradom Zrinskih Međimurje raspolaže s neprocjenjivim kulturno-turističkim biserom, kojega tek treba na primjeren način predstaviti hrvatskoj, europskoj, pa i svjetskoj kulturnoj javnosti. Pred novom ravnateljicom Muzeja Međimurja Čakovec i njezinom ekipom puno je posla, ali i prilika za dokazivanje. Međimurski muzealci znat će se nositi s tim izazovima i opravdati povjerenje javnosti. 

Please like & share:

Article written by admin