Međimurska popevka postala baština cijelog svijeta

Zaštićeno nematerijalno kulturno dobro, međimurska popevka, uspješno je kandidirana i upisana na Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva koju vodi UNESCO. Upisom na listu koja se vodi na svjetskoj razini odano je priznanje svim Međimurkama i Međimurcima koji popevku nose u sebi, kao dio svoje svakodnevice. Od sada ta je vještina postala baština Međimurja, Hrvatske i cijelog svijeta.

Najvažnije svojstvo neke vještine da bi ona bila proglašena nematerijalnim dobrom jest da je danas živo, odnosno da je ljudi i dalje znaju i prenose na mlađe naraštaje. Popevku živom održavaju mnogobrojni izvođači koji je izvode pojedinačno ili u sklopu brojnih kulturno-umjetničkih kudova i udruga. Upravo su oni pridonijeli možda i najznačajnijem segmentu kandidature – pismima potpore. Skupljeno je čak 72 pisma potpore različitih pojedinaca i institucija što je najviše kod svih dosadašnjih kandidatura koje je vodilo Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Upisom na listu UNESCO-a popevka se svrstala uz bok medičarskom obrtu i umijeću izrade tradicijskih dječjih igračaka koji su već upisani na istu listu. No, za razliku od ova dva dobra koji se odnose na šire područje sjevero-zapadne Hrvatske, popevka je dobro koje je zastupljeno samo u Međimurju. Uz to, popevka ima daleko najviše nositelja vještina od svih 15 zaštićenih nematerijalnih dobara na području Međimurja što je čini najživljim nematerijalnim dobrom.  

U Muzeju Međimurja Čakovec popevka je predmet istraživanja dugi niz godina. Muzejska savjetnica Smiljana Petr Marčec stalni je postav etnografskog odjela preplela popevkom te od 2007. godine svaku prostoriju postava prati tematska popevka. Taj je rad nastavila kustosica Jelena Tisaj koja je uz terenska istraživanja i sama aktivno nastupala i izvodila popevke. U posljednje dvije godine provodi se projekt „Dokumentiranje nematerijalne baštine Međimurja“ kojem je cilj u filmskom mediju zabilježiti trenutno stanje svih nematerijalnih kulturnih dobara. Dosad su snimljena tri filma, a četvrti film iz serije je film upravo o međimurskoj popevki. Premijerno će biti prikazan 19. prosinca 2018. godine u 18 sati u Centru za kulturu Čakovec.

Međimurska popevka svoje će mjesto imati i u „Riznici Međimurja – Muzeju nematerijalne baštine“ u nastanku. U jednom od dva stalna postava prezentirat će se sva zaštićena nematerijalna dobra jednog područja u prvom i jedinstvenom muzejskom postavu u široj regiji. Muzej će kroz interdisciplinaran pristup prikazati fenomen nematerijalne baštine povezujući stalnost muzejskih postava i dinamiku aktivnosti na terenu preko nositelja vještina. Otvorenje muzeja predviđeno je za 2020. godinu.

Dokumentiranje, prenošenje i popularizacija obaveze su predlagatelja pojedinih dobara upisanih na Listu UNESCO-a. Svojom djelatnošću Muzej Međimurja Čakovec s partnerskim institucijama aktivno djeluje u nabrojenim procesima potvrđujući se kao vodeća ustanova u kulturi u Međimurju.

Foto: Članovi vokalne skupine Ivanovec tijekom snimanja filma „Međimurska popevka“ (Danijel Janković)

Please like & share:

Article written by admin