Međimurski policajci održali predavanje povodom Dana sjećanja na žrtvu Vukovara

Povodom Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, Muzej Međimurja Čakovec organizirao je u suradnji s profesoricama povijesti Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec predavanja pripadnika Zasebne postrojbe policije Policijske stanice Čakovec koja je godine 1991. sudjelovala u obrani Vukovara.

Uvod u sama predavanja napravila je Ana Šestak, kustosica povijesnih zbirki Muzeja Međimurja Čakovec, da bi nakon toga proživljene doživljaje s učenicima podijelio zapovjednik postrojbe Antun Novak, a zatim i pripadnici Dragutin Topolnjak, Tihomir Dominić i Marijan Tušek.

Pripadnici Zasebne postrojbe krenuli su u obranu Vukovara 11. rujna, očekujući da će njihova smjena trajati dva tjedna.  I već u prva tri dana, dok je još trajalo upoznavanje s novim terenom, uslijedio je veliki napad JNA. Ubrzo nakon toga borba za svaku kuću u gradu postala je realnost, a upravo su pripadnici Zasebne postrojbe držali najvažnije točke obrane. Opisane su i okolnosti pada Vukovara 18. studenog, a nakon toga i spašavanje u konvojima, probojima kroz kukuruzišta, ali i zarobljeništvo u srpskim logorima i zatvorima. Predstavnicima prisutnih razreda poklonili su knjige “Vukowaraždin 1991.: Zasebna postrojba Policijske uprave Varaždin” koja rekonstruira i evocira sjećanja pripadnika ove postrojbe na obranu Vukovara 1991. godine.

Bitka za Vukovar jedan je od najtežih sukob u Domovinskom ratu, a održana su predavanja osim vojno-strateških detalja same bitke učenicima ponudila jednu osobnu perspektivu tragičnih okolnosti. 

Iako Međimurje u ratu nije teško stradalo, mnogi su Međimurci dali veliki doprinos obrani domovine i hvala im na tome! (ZT)

Please like & share:

Article written by admin