Međimurski tibet rupci

Tibet rubac biser je međimurske nošnje, a uskoro će tibeti iz muzejskog fundusa zasjati novim sjajem! Ministarstvo kulture odobrilo je program konzervatorsko-restauratorskih radova na četrdeset tibeta iz fundusa etnografskih zbirki koji će biti ostvareni u suradnji s Hrvatskim restauratorskim zavodom – Restauratorskim centrom Ludbreg kroz 2017. godinu. Tibeti će biti podvrgnuti fotografiranju, dezinsekciji te suhom postupku uklanjanja površinske prašine i prljavštine. Sve ove postupke pratit će fotografska i pisana dokumentacija izrađene od strane vrhunskih stručnjaka RCL.

U etnografskim zbirkama nalazi se stotinjak tibeta koji će također kroz naredne godine biti podvrgnuti prije opisanim konzervatorsko-restauratorskim radovima. Četvrtastog su oblika, a složeni u trokut nose se prebačeni preko ramena, križaju se na prsima i vežu na leđima u struku. Najstariji tibeti izrađeni su od vune, dok su oni mlađen postanka od pamuka, a, doduše rijetko, nailazimo na koji primjerak od svile.

Vrijednost ovih tibeta je gotovo neprocjenjiva pošto ih se danas teško nalazi na terenu. Oni čine sastavni dio nošnje stanovitog broja kulturnih društava donjeg i središnjeg dijela Međimurja čiji ih članovi nose na nastupima. Danas se tibeti koriste samo u prezentacijske svrhe, dok su nekad bili prije svega luksuzna zaštita od hladnoće. Velik je dio tibeta izgubljen prilikom pokapanja pokojnica-vlasnica tibeta koje su htjele biti pokopane u svojim najboljim tibetima.

Muzej Međimurja Čakovec brine o gotovo 26 000 predmeta u svom fundusu  od čega je najveći dio pohranjen u čuvaonicama. Po završetku konzervatorsko-restauratorskih postupaka na svim tibetnim rupcima oni će biti primjereni za izlaganje na tematskoj izložbi. Tako ćemo jednu zaokruženu cjelinu muzejskog fundusa detaljno istražiti i predstaviti publici.

Please like & share:

Article written by admin