Međunarodni znanstveni skup o Zrinskima

U petak, 26. listopada, u Čakovcu, a dan kasnije i u Sisku, bit će održan međunarodni znanstveni skup na temu “Zrinski od Bribirskih Šubića do Čakovečkih Zrinskih”.

Suorganizatori znanstvenog skupa su Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Hrvatsko katoličko sveučilište, Hrvatsko vojno učilište “Dr. Franjo Tuđman” Zagreb, Muzej Međimurja Čakovec, Međimurska županija, Zagrebačka nadbiskupija, Sisačka biskupija, Varaždinska biskupija, Matica hrvatska i Družba “Braća Hrvatskoga Zmaja”.

Pokroviteljica skupa je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, a supokrovitelji su Međimurska županija, Sisačko-moslavačka županija, Šibensko-kninska županija i Grad Čakovec.

                                                                            ———————————————-                 

S ciljem daljnjeg sustavnog predstavljanja rezultata znanstvenih istraživanja uloge i značenja Zrinskih i Frankopana u hrvatskoj povijesti i kulturi, te kako bi se ti rezultati predstavili što široj javnosti ali i omogućila kulturna suradnja i gospodarsko povezivanje područja u kojima su djelovali Zrinski i Frankopani, Zrinska garda Čakovec organizira međunarodni znanstveni skup na temu

“Zrinski od Bribirskih Šubića do Čakovečkih Zrinskih (1102.-1347.-1546.-1671.-1703.)” koji će se održati u Čakovcu, 26. 10. 2018., i u Sisku, 27. 10. 2018.

Dok će se prvi dio skupa održati u Čakovcu, drugi dio će biti u Sisku, sjedištu Sisačko-moslavačke županije i Sisačke biskupije na čijem se području nalazi Zrin po kojem su se Šubići Bribirski preimenovali u Zrinske, a osim toga, jedna je od zadaća Zrinske garde Čakovec povezivanje mjesta i područja u kojima su djelovali Zrinski, te s njima povezani Frankopani. 

Podsjećamo kako je Zrinska garda Čakovec u suradnji sa Maticom hrvatskom, Družbom «Braća Hrvatskoga Zmaja», Muzejom Međimurja Čakovec i Hrvatskim vojnim učilištem «Dr. Franjo Tuđman»  ranije organizirala međunarodne znanstvene skupove, i to

  1. godine na na temu «Politička, kulturna i društvena djelatnost Zrinskih i Frankopana u Hrvatskoj»,
  2. godine na temu «Uloga i značenje glasovitih žena iz obitelji Zrinski i Frankopan»
  3. godine na temu “350. obljetnica smrti Nikole Zrinskog VII. i pada Novog Zrina”
  4. godine na temu “Nikola IV. Zrinski i njegovo doba u povodu 450. obljetnice Sigetske bitke”. Nakon svakog skupa izdali smo zbornike radove i postoji određeni broj primjeraka u arhivi.

Na ovogodišnjem skupu sudjelovat će 12 predavača, iz to osim iz Hrvatske i iz susjedne Slovenije, iz Mađarske, Austrije i Crne Gore.

U Čakovcu će se skup održati u Dvorani za posebne namjene Muzeja Međimurja Čakovec. Svečanost otvaranja skupa je u petak, 26. 10. 2018. u 10,00 sati, dok će znanstvena izlaganja započeti u 11,00 sati.

Sažetke svojih izlaganja u Čakovcu će održati:

mons. Juraj Kolarić, Zagreb “Uspon i pad Bribirskih Šubića, hrvatskih banova i gospodara Bosne (1292.-1322.),

Marijan Kalapurić, Beč, “Obiteljsko stablo Zrinskih u arhivima dvorske komore Austrije”,

Vladimir Kapun, Čakovec, “Nestanak Šubića Birbirskih u Zrinu”,

Mark Gjokaj, Podgorica, “Potkralj Nikola VII. Zrinski Čakovečki trostruki nastavak hrvatske državotvornosti i identiteta i najznamenitijeg hrvatskog roda”,

Padanyi Jozsef, Budimpešta, “Jačanje vojne obrane Međimurja od 1660. do 1664. godine”,

Branka Marciuš, Muzej Međimurja Čakovec, Rezultati arheoloških istraživanja nalazišta Stari grad Čakovec u razdoblju 2013. do 2018. godine.

 

Idućeg dana skup se nastavlja u Sisku, a održava se u Dvorani Ivana Pavla II. u sjedištu Sisačke biskupije.

 

Ovdje će sažetke izlaganja održati:

Szabolcs Varga, Pecs, “Nikola (III.) Zrinski, otac sigetskog junaka u mađarskoj historiografiji”,

Vladimir Kalšan, Čakovec, “Grof Adam Zrinski – životni i ratni put”,

Alojz Jembrih, Zagreb, “Epistolarium Zrinianum ili zrcalo gospodarskog života u pismima Zrinskih”,

Josip Jurčević, Zagreb, “Martirologij Zrina od 1943. do 1995. godine”,

Markus Pilić, Čakovec, “Zrinski u hrvatskim udžbenicima”,

Judit Zagorec-Csuka, Lendava, “Kult Zrinskih danas na hrvatskom, mađarskom i slovenskom graničnom području”.

Po završetku skupa planirana je i posjeta Zrinu.

Na skupu će se donijeti zaključci koji će se prezentirati javnosti, a čitava izlaganja bit će objavljena u posebmom zborniku koji će se izdati i promovirati iduće godine.

                    

Please like & share:

Article written by admin