Muzej Međimurja Čakovec na MUVI-u

Manifestacija MUVI, festival muzejskog filma i multimedije, ove je godine održana 6. i 7. prosinca u Muzeju suvremene umjetnosti. MUVI je bijenalna manifestacija u organizaciji Muzejskog dokumentacijskog centra koja promiče primjenu digitalnih sadržaja u muzejskoj djelatnosti.

Prvi dan manifestacije posvećen je filmovima nastalima u muzejskoj produkciji. MMČ dobio je posebnu pozornost u segmentu „Predstavljamo“ zahvaljujući projektu „Dokumentiranje nematerijalne baštine Međimurja“.  Prikazani su filmovi „Zlatarenje u Međimurju“ (snimljen u suradnji s LM Komunikacijama) i „Izrada i sviranje cimbala u Podravini, Međimurju i Hrvatskom zagorju“ (snimljen u suradnji sa Strix production). Po prikazivanju je održana diskusija u kojoj je sudjelovala kustosica etnografskog odjela Janja Kovač.

Drugog je dana naglasak bio na digitalnim sadržajima u muzejima u vidu aplikacija, internetskih stranica, virtualnih izložbi, vodiča i slično. U tom je segmentu premijerno predstavljen novo realizirani projekt primjene multimedije u produkciji baštinskih sadržaja kojeg radimo u suradnji sa Školskom knjigom iz Zagreba. Muzej Međimurja Čakovec je prvi muzej koji je uključen u projekt “Interaktivni razgledi materijalne kulturne baštine” ove nakladničke kuće. Cilj projekta je učenicima, učiteljima i drugim posjetiteljima približiti mogućnost mrežnoga virtualnog pregleda i interaktivnog razgleda muzejske zbirke, stalnog postava, kao i dodatnih predmeta iz fundusa Muzeja. Uz ravnateljicu Mašu Hrustek Sobočan na predstavljanju su bili i dr. sc. Deniver Vukelić, urednik povijesti, i Krešimir Serdarušić, voditelj odjela multimedije Školske knjige. Prva virtualna šetnja muzejskim postavom može se pogledati na stranici razgledaj.hr.

Prezentiranim programom na manifestaciji MUVI 07: Muzeji-Video-Film Muzej Međimurja Čakovec pokazao je da u svojoj djelatnosti prati zahtjeve digitalnog društva i novooblikovane muzejske publike. O digitalizaciji muzejske građe i digitalnim sadržajima u našem muzeju bit će riječi i na nadolazećoj Noći muzeja koja nas očekuje 1. veljače 2019. godine.

                                                     

 

Please like & share:

Article written by admin