Muzej Međimurja Čakovec preuzeo građu iz ostavštine hrvatskog skladatelja Ljube Kuntarića

U petak, 30. lipnja 2017. godine djelatnici Muzeja Međimurja Čakovec (ravnateljica Maša Hrustek Sobočan, kustosica Povijesnog odjela Ana Šestak i povjesničar na stručnom osposobljavanju Zoran Turk) te dr. Danijel Režek otišli su u Volosko kraj Opatije na dogovoreno preuzimanje dijela ostavštine pokojnog Ljube Kuntarića. Prethodne dogovore o preuzimanju građe od gđe Đurđice Eržišnik rođ. Kuntarić, kćerke Ljube Kuntarića, obavio je dr. Režek, dugogodišnji osobni prijatelj obitelji Kuntarić.

Građu za poklon Muzeju Međimurja Čakovec odabrala je Đurđica Eržišnik, a sastoji se od: originalnih i tiskanih nota i partitura, plakata koncerata, priznanja, plaketa i medalja, zvučnih zapisa na kazetama i digitalnim nosačima (CD) te nešto osobnih predmeta. Preuzeta građa će nakon dopremanja u Muzej Međimurja Čakovec biti detaljno pobrojena i popisana te će se naknadno na osnovi popisa sastaviti Ugovor o darovanju. Dogovoreno je i naknadno doniranje starih fotografija i dokumenata nakon što se ostavština od strane obitelji u potpunosti pregleda i razvrsta.

Građa je osnova za osnivanje „Memorijalne zbirke Ljubo Kuntarić“ u Muzeju Međimurja u skladateljevom rodnom gradu Čakovcu. Kustose sad čeka posao kataloške obrade, fotografiranja, digitalizacije i valorizacije građe kako bi se zbirka mogla prijaviti i registrirati pri Ministarstvu kulture kao kulturno dobro Republike Hrvatske. Nakon tog procesa zbirka će biti prezentirana javnosti prvo putem tematske izložbe, a zatim putem izlaganja u stalnom postavu Muzeja Međimurja. Valja istaknuti kako je preuzimanje građe proslavljenog skladatelja podržao i financijski omogućio međimurski župan Matija Posavec. 

 

O Ljubi Kuntariću:

Ljuboslav Ljubo Kuntarić bio je proslavljeni hrvatski glazbenik, skladatelj, inženjer hidrogradnje, dobitnik brojnih nagrada i priznanja. 2015. godine na velikom koncertu u Čakovcu povodom njegovog 90. rođendana uručena mu je titula počasnog građanina Grada Čakovca, koju mu je dodijelilo čakovečko Gradsko vijeće.

Ljubo Kutnarić rođen je 20. lipnja 1925. godine u Čakovcu. Već od najranije dobi počinje se baviti  glazbom, a paralelno s Gimnazijom, u Varaždinu pohađa i Glazbenu školu. U rodnom gradu svira u jazz i zabavnom orkestru, a glazbeno školovanje nastavlja u Požegi. Zanimljivo je da je Kuntarić kao inženjer 50-tih i 60-tih godina prošlog stoljeća radio na nekoliko značajnih projekata u Hrvatskoj, primjerice vodovodu Cres – Lošinj.

Sigurno je najpoznatiji po svojim zabavno-glazbenim skladbama, od kojih su mnoge postale istinski klasici. Skladbom Ta tvoja ruka mala osvojio je nagradu publike na prvom Zagrebačkom festivalu. Autor je 160 skladbi za djecu, brojnih scenskih djela, opereta, mjuzikla i opera. Napisao je više od 40 komornih i 200 zborskih skladbi, 180 klapskih, 48 tamburaških i 26 mandolinskih te 680 skladbi iz sakralnog opusa. Pobjeđivao je na mnogim festivalima, a 2009. godine dobio je glazbenu nagradu Porin za životno djelo.

Kuntarić je većinu svog života živio u Voloskom kraj Opatije, a svojim radom i opusom trajno je zadužio hrvatsku glazbenu kulturu. (Biografija preuzeta iz Lista Međimurje 4. listopada 2016.)

 

Please like & share:

Article written by admin