Muzej za POGLED – razumijevanje i podrška različitosti

Od travnja ove godine, u Likovnoj galeriji Muzeja Međimurja Čakovec održava se kulturni projekt pod nazivom Muzej za POGLED.  Rezultat je to suradnje Muzeja Međimurja Čakovec, Udruge Pogled iz Nedelišća i Psihologijskog centra Čakovec.

Tijekom travnja i svibnja roditelji iz udruge Pogled više puta su posjetili stalni postav Likovne galerije u sklopu programa psihološke podrške koji je dio projekta. S njima su dolazila i  djeca kako bi se postupno priviknula na novi prostor u kojemu će se odvijati likovne radionice. Projekt je osmišljen kako bi se djeca s poremećajima iz autističnog spektra uključila u život društvene zajednice na njima primjeren način, koji bi trebao pozitivno utjecati na njihovu socio- emocionalnu prilagodbu i komunikaciju. Projekt bi također trebao utjecati na senzibilizaciju javnosti prema ovoj marginaliziranoj, ranjivoj skupini, čiji je broj u porastu.

Nakon temeljitih priprema radionice su uspješno odrađene 12., 13. i 20. lipnja. Na pet radionica sudjelovalo je dvadesetak djece, razvrstano po dobnim skupinama. Radionicama su bili obuhvaćeni svi uzrasti od vrtića do srednje škole. Kako se radi o djeci sa specifičnim problemima, koja zahtijevaju individualizirani pristup, zahtjevan posao oko formiranja skupina odradile su mr. sc. Jelena Klinčević, klinička psihologinja  i Patricija Kuhta, tajnica Udruge Pogled. Uz njih dvije, djecu su na radionicama nadzirali Tanja Dragović, zaposlenica Udruge, volonteri Igor Štefičar i Anita Žerjav. Likovne radionice je osmislila  Erika Nađ-Jerković, muzejska savjetnica.

Ovaj jedinstveni muzejski projekt za djecu sa poremećajima iz autističnog spektra ovogodišnja je Naj-akcija “Grada Čakovca prijatelja djece”.  U sklopu projekta u Muzeju će biti postavljena izložba dječjih radova i tiskana publikacija.  Financiranje projekta su osigurali Grad Čakovec, Međimurske vode i Tiskara Letis. (ENJ)

Please like & share:

Article written by admin