Muzej za POGLED

Muzej za POGLED je prvi  muzejski program u Hrvatskoj koji je namijenjen jednoj od najranjivijih socijalnih skupina, djeci iz autističnog spektra. Na taj način Muzej uključuje ovu specifičnu skupinu u život društvene zajednice i time doprinosi njenoj senzibilizaciji za probleme stalno rastuće autistične populacije.

Osmišljen je sustavan interdisciplinarni rad između Muzeja Međimurja, Udruge za autizam Pogled iz Nedelišća i Psihologijskog centra Čakovec. Akcija je usmjerena na  emocionalni i socijalni razvoj djece iz autističnog spektra u dobi od 5 do 18 godina, bolju komunikaciju i povezanost među djecom, razvoj njihovih kreativnih potencijala, osjećaj prihvaćenosti i uspješnosti u društvu.

Od konca travnja, tijekom svibnja i lipnja 2018. stalni postav likovnih zbirki Muzeja posjetit će šezdesetak djece, od kojih će polovica sudjelovati u likovnim radionicama. U istom će razdoblju Muzej posjetiti osamdesetak roditelja.

Sve aktivnosti pripreme djece kao i posjete Muzeju će uz tajnicu Udruge Pogled Patriciju Kuhta i njihovu stručnu suradnicu kliničku psihologinju Jelenu Klinčević, provesti oko 30 volontera. Za stručnu pratnju i pomoć u Muzeju zadužena je inicijatorica projekta Erika Nađ- Jerković, muzejska savjetnica likovnih zbirki.

Evaluacija i prikaz tijeka projekta bit će objavljeni u publikaciji, koja će biti ilustrirana dječjim radovima nastalim na radionicama.  Dječji radovi bit će izloženi u Muzeju Međimurja Čakovec krajem lipnja, uz  javno otvorenje za sudionike, zainteresiranu širu publiku i medije.

Sredstva za izvođenje ovog projekta osigurali su Grad Čakovec, Međimurske vode, Tiskara Letis Pretetinec, Udruga Pogled i Muzej Međimurja Čakovec.  (ENJ)

Please like & share:

Article written by admin