Najava izložbe: MOLBA ZA MURU – PROŠNJA ZA MURO

U petak, 3. kolovoza 2018. godine, u Izložbenom salonu Muzeja Međimurja Čakovec u 18 sati bit će otvorena međunarodna likovna izložba pod nazivom Molba za Muru. Na izložbi sudjeluje 26 umjetnika slovenskog, hrvatskog i austrijskog porijekla. Umjetnici svojim radovima upozoravaju na krajnje kritičnu problematiku iscrpljivanja rijeke te odašilju molbu da se ona zaštiti i održi i za buduće generacije u njezinoj prvobitnosti. Rijeka Mura – kraljica biološke  raznolikosti, od davnina je  nadahnuće  mnogim umjetnicima. Otvorenje izložbe popratit će i izvođenje nekoliko pjesama na temu Mure.

            Izložba u Muzeju Međimurja je uvertira u međunarodni festival suvremene poezije MURAKON koji počinje idućeg dana, 4. kolovoza u prekrasnom prirodnom ambijentu na  obali rijeke Mure u Svetom Martinu na Muri. Festival se ove godine održava peti puta te je prema mišljenju poznatih pjesnika i stručne javnosti stasao u kvalitetnu manifestaciju na nacionaloj i međunarodnoj razini. Do sada su na festivalu nastupala značajna imena srednje europske  književnosti:  Božica Jelušić, dr. Albert Halasz, dr. Lajos Bence, dr. Primož Repar, dr. Stanislava Chrobakova Repar, dr. Gloriana Veber, Admiral Mahić, Emir Sokolović, Borče Panov, Feri Lainšček, Radovan Vlahović, Jurij Hudolin, Marko Gregur, Szalinger Balasz, dr. Judit Zagorec Csuka i drugi. Murakon je festival prijateljstva, druženja, razmjena ideja i poezije. Ove godine gosti festivala su izvrsni  i nagrađivani pjesnici: Marko Kravos, Paolo Maria Rocco, Janos Terey, Vid Sagadin Žigon, dr. Drago Štambuk i Darija Žilić. Za glazbeni dio festivala pobrinut će se Mihael Hrustelj, glazbenik koji je studirao i živi u Nizozemskoj. Festival će se održati u subotu 4. kolovoza 2018. u 20 sati uz obalu Mure u labirintu ljubavi kod Centra za posjetitelje Žabnik. Umjetnički direktor festivala je svestrani umjetnik Zlatko Kraljić.

            Čitavu manifestaciju organiziraju Zavod za umetnost in kulturo MURAKON i Turistička zajednica i općina  Sv. Martin na Muri.

            Izložba će biti otvorena od 3. – 24. 8. 2018.

Please like & share:

Article written by admin