Napustio nas je kolekcionar i donator dr. Josip Kovačić

U ponedjeljak 27. ožujka preminuo je dr. Josip Kovačić – profesor, kolekcionar, donator, utemeljitelj Zbirke hrvatskih slikarica.

Zahvaljujući Josipu Kovačiću fundus Muzeja Međimurja Čakovec obogaćen je 1976. godine vrlo vrijednom zbirkom umjetnina, koja se nalazila u posjedu obitelji Kovačić, a čiji je otkup omogučila tadašnja Skupština općine Čakovec. Zbirka sadrži stilsko pokućstvo, kamenu i drvenu plastiku, staklo, keramiku, metalne predmete i orijentalne predmete. Uz otkupljenih 150 predmeta kulturno-povijesne građe, dr. Kovačić je i poklonio dodatnih 50 predmeta za čakovečki muzej. Izložba „Zbirka Kovačić“ održana je u muzeju 1979. godine, a kasnije su predmeti uključeni u stalni postav muzeja.

Dr. Josip Kovačić rođen je 9. srpnja 1935. godine u Čakovcu. Gimnaziju je završio u Varaždinu, a na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao 1959. godine francuski i hrvatski jezik. Magistrirao je 1973. godine, a doktorirao 1980. godine. Bio je profesor hrvatskog jezika na Učiteljskoj školi u Čakovcu, lektor na Filozofskom fakultetu u Pečuhu, a potom do odlaska u mirovinu 1980. godine profesor na IV. Gimnaziji u Zagrebu. Živio je u Zagrebu.

Kovačić je gradu Zagrebu 1988. godine darovao zbirku Hrvatske slikarice rođene u 19. stoljeću, koja sadrži slikarska ostvarenja 33 hrvatske slikarice. Zbirka sadrži ukupno 1045 djela među kojima su radovi Slave Raškaj, Naste Rojc, Anke Krizmanić, Vere Nikolić Podrinske, Mile Vud, i drugih.

Pokop i posljedni ispračaj održat će se na čakovečkom groblju u četvrtak, 30. ožujka u 15 sati.

Please like & share:

Article written by admin