Nova edukativna radionica: Moda i kultura na prijelazu u 20. stoljeće, u Muzeju Međimurja Čakovec

U razdoblju od 18. ožujka do 1. svibnja 2019. godine, u Muzeju Međimurja Čakovec u ponudi će biti nova edukativna radionica Kulturno-povijesnog odjela pod nazivom Moda i kultura na prijelazu u 20. stoljeće koja se temelji na povijesno-kulturnom kontekstu života u gradu Čakovcu.

Riječ je o radionici za učenike od 4. do 8. razreda osnovne škole te učenike srednjih škola, koja na zanimljiv način predstavlja osnovne povijesne činjenice o čakovečkom kulturom i društvenom životu na prijelazu u 20. stoljeće. Bit će prezentiran povijesni kontekst Čakovca, tadašnji društveni život i kultura odijevanja, ponašanja kod žena i muškaraca te osobni modni dodaci (modni dodaci poput muških i ženskih šešira, suncobrana, muških štapova za šetnju, damskog nakita, bočica za parfem i puder te košarica s priborom za šivanje) koje su koristili parirajući tadašnjim europskim trendovima.

Radionica će biti bazirana na predmetima iz tog razdoblja koji se čuvaju u Muzeju. Osim toga, učenicima će se približiti i razvoj fotografije i njezino značenje na prijelazu stoljeća, povijest čakovečkih poznatih fotografa, ali i obitelji koje su obilježili društveni i kulturni život Čakovca.

    U prvom dijelu radionice ćemo se upoznati sa zavičajnom povijesti društvenog života kroz slikovne primjere i razgovor. Muzejski predmeti imaju svoju priču kroz koju ostvaruju komunikaciju s publikom. Pričom ćemo oživiti predmete, objasniti njihovu svrhu, vrijeme i prostor u kojem su nastali te važnost i utjecaj na razvoj našeg kraja. Drugi dio radionice rezerviran je za kreativno izražavanje te testiranje znanja o usvojenom.

    Cilj je učenike upoznati sa muzejskom materijalnom baštinom, njenom povjesnošću i posebnostima čakovečkog kraja te na zanimljiv način prezentirati muzejske predmete i prostore u kojima oni žive.

    Primjenit će se interaktivni pristup u kojem bi se učenici aktivno uključili u pričanje povijesti, obogatili znanje o maniri kulture u prošlosti, usvojili važnost muzejske građe te razvili vlastitu kreativnost i maštu.

 

Voditeljica: Tajana Vidović, voditeljica Kulturno-povijesnog odjela

Okvirno trajanje programa: 90 minuta

Ciljna skupina: učenici od 4. – 8. razreda osnovne škole te učenici srednjih škola

Maksimalan broj sudionika po radionici: 25

Mjesto održavanja: Muzejsko-informativni centar (MIC) u Atriju Starog grada

Vrijeme održavanja: 18.03. – 01.05. 2019.

Sat održavanja: 10 – 11:30 (ili po dogovoru)

Cijena radionice: 20kn po učeniku

 

INFORMACIJE I NAJAVE

Tajana Vidović, kustosica

T /F +385 (0)40 313 499

E tajana.vidovic@mmc.hr

Please like & share:

Article written by admin