Odlazak u zasluženu mirovinu mr. sc. Vladimira Kalšana – dugogodišnjeg ravnatelja Muzeja Međimurja

Nakon nešto više od 38 godina radnog staža u Muzeju Međimurja Čakovec, odlaskom u zasluženu mirovinu, mr.sc. Vladimir Kalšan oprašta se od našeg muzeja i svojih kolega. S dužnosti odlazi s datumom 26.10.2016. godine, na svoj 65. rođendan. Odlazi u starosnu mirovinu u pola mandata, na svoj vlastiti zahtjev. Za vršiteljicu dužnosti ravnatelja Muzeja Međimurja imenovana je viša kustosica i voditeljica Kulturno-povijesnog odjela Maša Hrustek Sobočan.

Vladimir Kalšan zadnjih je deset godina, u razdoblju od 2006. do 2016. godine vršio funkciju ravnatelja muzeja, kao i u periodu od 1981. do 1989. godine, dok je ostalo vrijeme provedeno u muzeju bio zaposlen na mjestu kustosa voditelja Povijesnog odjela. Zahvaljujući predanom radu i istraživanju na polju povijesti Čakovca i Međimurja, a posebno obitelji Zrinski, s vremenom je od mladog kustosa napredovao do viših zvanja u muzejskoj struci, od kustosa do višeg kustosa, a zatim i do muzejskog savjetnika. Magistrirao je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu s radnjom na temu: Međimurje 1941. – 1945., pod mentorstvom prof.dr.sc. Mire Kolar. Magistarski rad 2015. godine objavljen je u vidu knjige. Autor je mnogih izložbi, brojnih knjiga i monografija, a njegova knjiga Međimurska povijest prevedena je i na mađarski jezik. Kroz radni vijek sudjelovao je na mnogobrojnim stručnim i znanstvenim skupovima u zemlji i inostranstvu.

Zahvaljujući njegovom trudu i zalaganju statički je obnovljeno JI i JZ krilo palače Starog grada u Čakovcu unutar koje se nalazi stalni postav muzeja te uređen i otvoren muzejsko-informacijski centar MIC. 2014. godine dodijeljena mu je u Budimpešti titula Svjetskog viteza kulture. To veliko priznanje mađarske kulturne javnosti primio je za istraživanje povijesti i kulture hrvatskog i mađarskog naroda, kao i za njegovanje i razvijanje kulturnih veza između dva naroda. Uključio je Muzej Međimurja Čakovec u međunarodne projekte sufinancirane od strane Europske unije, čime je poboljšana kulturno-turistička ponuda u pograničnome području Hrvatske i Mađarske. 2014. godine Muzejski dokumentacijski centar uvrstio ga je u Personalni arhiv zaslužnih muzealaca (http://www.mdc.hr/hr/mdc/zbirke-fondovi/arhiv/personalni-arhiv-zasluznih-muzealaca/Kal%C5%A1an-Vladimir,136.html).

Član je Društva znanstvenika Međimurja. Predaje kolegij Turizam i kultura na Međimurskome veleučilištu u Čakovcu.

Kolektiv Muzeja Međimurja Čakovec želi mu bezbrižnu mirovinu, ali ne i preležernu, jer  ipak očekujemo i obećanu povijesnu knjigu o obitelji Zrinski u Međimurju. (MHS)

Please like & share:

Article written by admin