Otvorena izložba „Fotografije i dokumenti 112. brigade HV“

U četvrtak, 23. svibnja otvorena je u Muzeju Međimurja Čakovec izložba fotografija i dokumenata 112. brigade Hrvatske vojske. Postavljena je unutar stalnog postava, u dijelu koji prezentira Međimurje u Domovinskom ratu. Izloženo je 15 tekstualno-slikovnih panela na spomenutu temu, dok su dva panela posvećena braniteljima s područja općine Šenkovec.

Muzej Međimurja Čakovec ugostio je ovu izložbu povodom 20. obljetnice osnutka Udruge dragovoljaca i veterana domovinskoga rata Republike Hrvatske – ogranak Šenkovec.

Riječ je o dokumentarnoj izložbi kojom se javnost želi upoznati s velikom ulogom ove zadarske ratne postrojbe i njenim doprinosom u obrani i oslobađanju zadarskoga područja tijekom Domovinskog rata. Izložba je nastala povodom 25. obljetnice akcije Maslenica.

Radi se o jednoj od ljudstvom najbrojnijih brigada Hrvatske vojske kroz koju je u četiri i pol godine postojanja prošlo više od 11 tisuća branitelja, od kojih je 74 poginulo, a dvojica se i danas smatraju nestalima.

Pod zapovjedništvom 112. pričuvne brigade Zbora narodne garde Zadar borio se u listopadu 1991. i Međimursko-dalmatinski vod koji je za visoku vojnu organiziranost, hrabrost i požrtvovnost u borbama za Vodice i Zadar dobio pismenu zahvalu Zapovjedništva obrane zadarskog sektora.

Otvorenje izložbe vodila je ravnateljica Muzeja Maša Hrustek Sobočan, zahvalivši autorima i organizatorima na ukazanom povjerenju i vjeri da je Muzej Međimurja Čakovec pravo mjesto za održavanje sjećanja na Domovinski rat. Time je Muzej još jednom potvrdio da je čuvar baštine i novije hrvatske povijesti.

O izložbi je govorio sam autor, Marijan Maroje, arhivski savjetnik Državnog arhiva Zadar, dok je o ratnim vremenima i zajedničkim trenucima Međimuraca i Zadrana na bojištu vrlo emocionalno govorio Marko Čulina, prvi ratni zapovjednik 112. brigade HV Zadar, pukovnik u mirovini. Prisutnima se obratio i načelnik općine Šenkovec, Saša Horvat, kao jedan od organizatora izložbe. Za kraj, izložbu je otvorio Zoran Vidović, zamjenik gradonačelnika Čakovca, i sam branitelj.

Velik dio posla oko organizacije dopremanja izložbe iz Zadra odradio je predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana RH, ogranka Šenkovec, Dejan Mihalković, na čemu smo mu zahvalni. (MHS)

Please like & share:

Article written by admin