Otvorena izložba: Mađarska revolucija 1956.

Muzej Međimurja Čakovec, u suradnji s Mađarskim institutom u Zagrebu, pripremio je izložbu o događaju koji je svega desetak godina nakon Drugog svjetskog rata potresao temelje Europe i anticipirao buduću sudbinu totalitarnog komunističkog bloka na podijeljenom kontinentu. Riječ je o prvom – općenarodnom! – buntu protiv sovjetske komunističke strahovlade – mađarskoj revoluciji 1956. godine i pokušaju rušenja tog omraženog režima.   

Izložbu o ovom važnom dijelu europske i svjetske povijesti postavio je u Rijeci 2017. godine tadašnji ravnatelj Mađarskog instituta u Zagrebu dr. sc. Dinko Šokčević, uvaženi povjesničar i, među ostalim, veliki zagovornik dobrosusjedskih odnosa Hrvatske i Mađarske.

Isti postav, pod nazivom Mađarska revolucija 1956. u svjetlu hrvatskoga tiska, predstavljen je u petak, 26. listopada, u Izložbenom salonu Muzeja Međimurja Čakovec.

Nazočnog autora izložbe, dr. sc. Dinka Šokčevića i drugu tajnicu Mađarskog veleposlanstva u Republici Hrvatskoj, dr. Annu Szlanyinka pozdravila je ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek Sobočan, zahvalivši se g. Šokčeviću na izvrsnoj suradnji s našom muzejskom ustanovom tijekom njegova mandata ravnatelja Mađarskog instituta u Zagrebu, od početka 2014. do 2017. godine. „Da ta suradnja nije završila vašim odlaskom s tog mjesta na novu dužnost u Mađarski parlament, govori i ova izložba koju danas otvaramo. Nadamo se kako će se naša suradnja još uspješnije nastaviti i u budućnosti“, kazala je, među ostalim, Maša Hrustek Sobočan.

U kraćem izlaganju dr. sc. Dinko Šokčević osvrnuo se na pisanje jugoslovenskog (Vjesnik i Narodni list) i hrvatskog emigrantskog tiska tijekom mađarske revolucije te držanju Titove Jugoslavije u međunarodnim okolnostima pedesetih godina prošloga stoljeća.

„Tito je najprije blagonaklono gledao na događaje u Mađarskoj, no ubrzo je promijenio stav, pobojavši se da se revulucija ne prelije u Jugoslaviju. No ostaje činjenica da je dvadesetak tisuća Mađara prebjeglo u Jugoslaviju od kojih su gotovo svi kasnije otišli na Zapad. U to vrijeme je i Međimurje primilo nekoliko stotina izbjeglica, a bili su privremeno smješteni upravo ovdje u Starome gradu Zrinskih u Čakovcu“, kazao je Šokčević.    

Izložba će biti otvorena do 16. studenoga 2018. 

 

Please like & share:

Article written by admin