Otvorena izložba slika Dine Trtovca

U Izložbenom salonu Muzeja Međimurja Čakovec minulog je petka, 21. rujna 2018., otvorena izložba slika renomiranog hrvatskog slikara Dine Trtovca. Na otvorenju je slikarev umjetnički opus veoma pregledno obrazložio likovni kritičar Milan Bešlić iz Zagreba, koji je ujedno i autor predgovora u katalogu i postava izložbe. Kod postava izložbe pomogla je i Erika Nađ Jerković, muzejska savjetnica i voditeljica Likovne galerije Muzeja Međimurja. Izložbu je otvorila ravnateljica Muzeja Maša Hrustek Sobočan.

U izložbenom salonu predstavljena su djela koja prikazuju lepezu autorova stvaralaštva od početka devedesetih do današnjih dana. Radi se o ključnim djelima koja prema Bešlićevom odabiru prikazuju stvaralačku liniju ovog umjetnika u njezinim nijansiranim mijenama. Trtovčevo slikarstvo visoko je vrednovano u suvremenoj hrvatskoj umjetnosti te prepoznato u europskom kontekstu.

Dino Trtovac rođen je 1947. u okolici Novog Pazara (BiH), gdje je nakon osnovne i srednje učiteljske škole diplomirao slikarstvo na Višoj pedagoškoj akademiji. Uz to se glazbeno obrazovao na violini. U Zagrebu je 1972. upisao slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti, gdje je 1977. diplomirao u klasi profesora Nikole Reisera. Nakon toga dobiva stipendiju francuske vlade 1978./1979. za specijalizaciju na L’École Supérieure des Beaux Arts u Parizu u klasi prof. Jacquesa Lagrangea. Sljedećih deset godina živi u Parizu, Zagrebu i Londonu. Izlaže na pariškim salonima i galerijama družeći se s poznatim slikarima i književnicima čijejeknjige ilustrirao, sineastima i različitim umjetnicima, participirajući u životu pariške umjetničke scene

Izložbu možete razgledati do 19. listopada 2018. ponedjeljkom i petkom od 07 – 15 h, a subotom i nedjeljom od 10 – 14 sati, uz besplatan ulaz.

 

 

Please like & share:

Article written by admin