Otvorena nova izložba: Trag dobrote – 20 godina Varaždinske biskupije

U petak, 16. veljače, u Izložbenom salonu Muzeja Međimurja Čakovec otvorena je izložba Trag dobrote – 20 godina Varaždinske biskupije. Na otvorenju se okupio veći broj ljudi, željnih saznanja o jednoj od najmlađih hrvatskih biskupija, njezinu dvadesetogodišnjem djelovanju i, dakako, doprinosu vjerskom i crkvenom te općenito duhovnom životu ovog dijela naše domovine.

Izložbu je otvorio varaždinski biskup, mons. Josip Mrzljak. Zahvalivši se prisutnima na dolasku, Muzeju Međimurja Čakovec na suradnji i razumijevanju, a djelatnicima Biskupije na uloženom trudu u organizaciji postava, biskup je naglasio kako je smisao izložbe da široj javnosti pruži što realniji uvid, ne toliko u vidljive manifestacije djelovanja Biskupije koliko u bogatstvo njezina duhovnog doprinosa zajednici. „Iza svakog izloženog predmeta, fotografije i informacije krije se nečiji trag dobrote – želje da kao organizirana i nadasve odgovorna vjerska zajednica našem narodu duboko u dušu usadimo nauk Isusa Krista. To je naša zadaća i smisao postojanja Biskupije te se u tom smislu svi naši  svećenici i laici trude najviše što mogu“, kazao je među ostalim biskup Josip Mrzljak.

Ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek Sobočan čestitala je Biskupiji na organizaciji izložbe, kojoj bi, kako je rekla „mogli pozavidjeti i iskusni muzejski djelatnici“, ponudivši pritom pomoć i suradnju Muzeja u svim budućim biskupijskim izložbenim ili sličnim projektima. Inače, u postavljanju ove izložbe biskupijskim je djelatnicima svesrdno pomagala muzejska kustosica Ana Šestak.

Međimurski župan Matija Posavec pak je je u svom izlaganju podsjetio na dugovječnu povezanost Crkve s međimurskom poviješću, osobito sa Zrinskima. Naglasio je i važnosti Crkve u jačanju nacionalnog identiteta Međimuraca u sudbonosnim trenucima te općenito njezinu neprocjenjivu ulogu u duhovnom životu zajednice. „U svakom slučaju, svima nam je obveza i zadaća njegovati i produbljivati suradnju svih segmenata zajednice na dobrobit naših građana. Čestitam vam na ovoj vrijednoj izložbi”, kazao je među ostalim Posavec.

U ime Organizacijskog odbora izložbe nazočnima se obratila i zahvalila na posjetu voditeljica Biskupijske knjižnice, gđa. Irena Gotal. Umjetnički dio programa ispunili su polaznici Osnovne umjetničke škole Čakovec: Matej Lesar, Zrinka Novak i Marija Magdalena Kočila.

Sve u svemu, zanimljiva i dobro pripremljena izložba koju vrijedi pogledati. Ako niste bili na otvorenju niste propustili zadovoljstvo razgledati je – otvorena je do 18. ožujka.

Please like & share:

Article written by admin