Otvorena prva muzejska kutija u Hrvatskoj

U vrlo svečanom ozračju, župan Matija Posavec otvorio je u Gradskoj kavani u Čakovcu prvu muzejsku kutiju u Republici Hrvatskoj. Događaju su nazočili brojni građani, novinari, političari i kulturni djelatnici, koji su redom imali riječi hvale za ovaj jedinstven muzejski promidžbeni projekt.

Svrha Muzejskih kutija je promicanje muzejske djelatnosti i kulturno-povijesne baštine Međimurja. Ovisno o prostoru i ambijentu u koji je smještena, svaka kutija ima po jedan izložen muzejski predmet s pripadajućim tekstom i opisom predmeta. Kutije će se postavljati u javne ustanove, kavane, banke, hotele i druge frekventnije prostore, a predmeti će se izmjenjivati svaka tri mjeseca.

Muzej Međimurja Čakovec na taj način želi iskoračiti iz muzejskih prostora i predstaviti svoju osnovnu djelatnost i predmete iz svog fundusa široj javnosti na posjećenijim i frekventnijim mjestima koja svojim interijerom i kulturnim ozračjem zaslužuju biti muzejski prezentanti.

U prvoj muzejskoj kutiji izložen je prikladan predmet za bečku kavanu – čajni servis engleske tvornice John Davenport. Iznad kutije istaknuta je stara bečka izreka o kavanama: Ne kod kuće, a opet doma. Ta izreka puno govori o društvenoj ulozi okupljanja u kavanama, u vrijeme kada nije bilo mobitela i kada je neposredni razgovor u javnom prostoru bio vrlo cijenjen i poželjan  oblik društvene komunikacije. Uz kutiji se nalaze i dva zasebna teksta: jedan o povijesti čakovečke kavane, a drugi o izloženom predmetu:

Godine 1913. u Čakovcu je otvorena prva gradska kavana – Kavana Royal. Njezina unutrašnjost bila je uređena po uzoru na budimpeštansku kavanu Otton. Kavana Royal bila je omiljeno okupljalište imućnijih građana i obrazovanijeg sloja stanovništva koji su u opuštajućem kavanskom ozračju raspravljali o aktualnim društvenim temama. Vrhunac svoje popularnosti i posjećenosti Kavana Royal doživjela je u razdoblju između dva svjetska rata kada ju je preuzeo poznati ugostitelj i stolnotenisač Géza Legenstein. Današnji vlasnici Gradske kavane žele je različitim sadržajima oživjeti u njezinom nekadašnjem sjaju.

———————————————-

 Osim soda vode, koja se koristila za razrjeđivanje vina u špricer, te međimurskog pjenušca, različitih voćnih i biljnih likera, konjaka, ruma, rakije, piva i kave, u čakovečkim se kavanama posluživao i čaj, koji se uglavnom konzumirao kao lijek protiv prehlade. U kavanama i građanskim kućama čaj se posluživao u prikladnom keramičkom i porculanskom posuđu s bogatim reljefima i ornamentalnim ukrasima u intenzivnim bojama. Kompletan čajni servis sastoji se od čajnika, šalica s tanjurićima, šećernice, vrčića za mlijeko ili tučeno vrhnje te dodatnim žličicama i hvataljkama za šećer. U ovoj muzejskoj kutiji izložen je čajni servis engleske tvornice Manufakture John Davenport  koja je proizvodila keramiku od 1783. do 1882. godine. Podaci o tome kako je servis dospio u Čakovec nisu poznati, ali je zanimljivo da se taj skupocjeni porculan, kakvim se svojedobno koristio i „prvi gospodin Engleske“, kralj George IV., našao i u našem gradu.

Međimurski župan Matija Posavec čestitao je Muzeju Međimurja Čakovec na vrlo domišljatoj promidžbenoj akciji. – Lijepo je da muzej ima potencijala promišljati o novim, originalnim oblicima popularizacije muzeja i muzejske djelatnosti. To je dokaz da muzejski djelatnici prate moderne trendove te da znaju kako stvari u današnjem svijetu funkcioniraju. Samo na taj način mogu razumijeti ovu zanimljivu ideju koja, kako se meni čini, ide za tim da se muzej okrene građanima, kazao je župan Matija Posavec.

Ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec, Maša Hrustek Sobočan, zahvalila se vlasnicima Gradske kavane, Petriku i Vesni Pintarić, na razumijevanju i pristanku da u svom lokalu postave prvu muzejsku kutiju. – Premda smo upite za postavljanje kutija poslali na brojne adrese, na razumijevanje smo, barem u ovom prvom krugu, naišli upravo kod vlasnika Gradske kavane. Zahvaljujem se Patriku i Vesni Pintarić, ali se isto tako nadam kako je ovo tek početak, te da ćemo u Međimurju u najskorije vrijeme postaviti barem još nekoliko muzejskih kutija, kazala je, među ostalim, ravnateljica Maša Hrustek Sobočan.

Kutiju je prema idejnoj zamisli voditelja promidžbe i marketinga Muzeja Međimurja Čakovec, Zlatka Bacingera, izradila tvrtka Eltel iz Čakovca, a kulturni program u prigodi njezina otvaranja pripremio je poznati međimurski glazbenik Igor Baksa. 

 

Please like & share:

Article written by admin