Otvorena tematska soba Josipa Štolcera Slavenskog i kreirana virtualna izložba o Slavenskom

Skladatelj Josip Štolcer Slavenski (Čakovec  1896.-1955. Beograd) živio je i stvarao u turbulentnim vremenima obilježenim okvirom dvaju svjetskih ratova. Njegov životni i stvaralački put bio je trnovit no plodan. Rođeni Čakovčanin, nikad nije zaboravio svoje međimurske korijene, a njegovo glazbeno stvaralaštvo inspirirano je međimurskim napjevima koje mu je majka pjevušila u djetinjstvu. U Muzeju Međimurja u Josipovom rodnom Čakovcu oformljena je 1966. godine Memorijalna zbirka Slavenski unutar koje se čuvaju njegove originalne, kao i tiskane partiture, biblioteka, prepiska, fotografije, nešto instrumenata i dio namještaja iz beogradskog doma. Zbirka broji oko 600 predmeta te ima status registriranog nacionalnog kulturnog dobra. Muzej Međimurja Čakovec jedini je hrvatski muzej koji čuva i prezentira materijalnu ostavštinu ovog renomiranog skladatelja svjetskog glasa i  srednjeeuropskog značaja.

U 2016. godini slaveći 120. godišnjicu rođenja Slavenskog postavili smo tematsku izložbu pod nazivom “Vrag vas skeljil Međimurci, idemo pljesat!” i održali Tribinu s predavanjima na temu: „Josip Slavenski i čakovečki kulturni krug“. Kako bi zaokružili tu važnu godišnjicu, u stalnom postavu Muzeja Međimurja postavljena je i na Noć muzeja 2017. otvorena tematska soba Josipa Slavenskog. Soba se nalazi na samom ulazu u stalni postav na drugom katu.

Također je na Noć muzeja 2017. premijerno prikazana i  virtualna izložba o Slavenskom koja je trenutno dostupna široj zainteresiranoj publici, učenicima, studentima, istraživačima povjesničarima i muzikolozima na Internetu na sljedećem linku:

http://mmc.eindigo.net/slavenski/

Virtualna izložba nastala je na osnovi digitaliziranog sadržaja Memorijalne zbirke i svrha joj je popularizacija Slavenskog van lokalnih okvira putem novih tehnologija. (MHS)

12

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

Please like & share:

Article written by admin