Otvorenje izložbe “Zbirka Bali”

Pomalo je kod nas neuobičajeno da se na likovnim izložbama okupi veći broj ljudi, kao što je to bilo ovih dana na otvorenju postava „Zbirka Bali“ u Muzeju Međimurja Čakovec. Likovni kritičar, povjesničar umjetnosti i autor izložbe Marijan Špoljar s nekoliko je rečenica na otvorenju objasnio po čemu je ova izložba posebna. Prije svega, ukazao je na impresivan popis imena autora izloženih radova, aludirajući time za umjetničku vrijednost postava, ali i ukazujući na zasluge vlasnika Zbirke: Snježane i Dragutina Bali iz Donje Dubrave. – Bali nije od onih nadmenih sakupljača koji kao da su posisali svo znanje svijeta o umjetnosti…. Na oduševljene glasove i ushite namjernika ili docirane pohvale stručnjaka jednako skromno odgovara: No nekaj smo ipak skupili.

A to da su „nekaj ipak skupili“ rječito govori činjenica da domaća publika, pomalo nenavikla na ovakve umjetničke dosege, može odmoriti oči i okrijepiti dušu na djelima Nikole Mašića, Vlahe Bukovca, Bele Čikoš Sesia, Mate Celestina Medovića, Otona Ivekovića, Slave Raškaj i da ne nabrajamo dalje, mnogih drugih poznatih hrvatskih slikara unazad stotinjak godina pa i više.

Dragutin Bali se zahvalio svima koji su sudjelovali i organizaciji izložbe, posebice Muzeju Međimurja Čakovec i Centru za kulturu te osobito Marijanu Špoljaru jer, kako je istaknuo „u moru sumnjivih slika dvojbene vrijednosti, s nemalim brojem falsifikata čovjek mora imati neko znalačko ime koje mu je pri ruci pri odabiru i utvrđivanju autentičnosti djela visoke umjetničke vrijednosti.“

Izložbu je otvorila ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek Sobočan, izražavajući zahvalnost supružnicima Bali na kolekcionarskom entuzijazmu i spremnosti da se njihov dugogodišnji trud stavi na uvid javnosti.

Kulturni dio programa otvorenja „Zbirke Bali“ u Muzeju Međimurja Čakovec popraćen je nastupom članova Puhačkog orkestra općine Donja Dubrava, a potom su posjetitelji otišli do obližnjeg Centra za kulturu gdje je uz prigodni domjenak upriličen drugi dio ove vrijedne izložbe.

Zbirka Bali ostat će otvorena za razgledavanje u Muzeju Međimurja Čakovec do 29. travnja, a u Centru za kulturu do 6. svibnja 2018. godine.

Cijena ulaznica za odrasle je deset kuna, za učenike, studente i umirovljenike pet kuna, a za posjetitelje s iskaznicom muzejskog servisa ulaz je besplatan. Katalog izložbe (50 str.) naplaćivat će se 20 kuna.

Please like & share:

Article written by admin