Pavao Vamplin i Jugoton

Likovni umjetnik Pavao Vamplin (Čakovec, 1924.) Diplomirao je na zagrebačkoj Akademiji primijenjenih umjetnosti 1955. u klasi prof. Ernesta Tomaševića, stekavši zvanje akademskog slikara primijenjenog smjera. Od 1964. djelovao je kao samostalni umjetnik sve do smrti 2000. godine. Dio svog opusa darovao je 1995. Muzeju Međimurja Čakovec, a nakon njegove smrti to je učinila  obitelj. Zbirka Pavla Vamplina s više od 4000 predmeta najmnogobrojnija je likovna zbirka u fundusu Muzeja Međimurja Čakovec. Njegova djela su izložena u jednoj dvorani stalnog postava galerije.

Manje je poznato da je Vamplin nakon studija radio u Zagreb filmu 1956., zatim na likovno-grafičkom oblikovanju Vjesnikovih izdanja 1959.- 63. i u Jugotonu 1963.-64.

Jugoton je naša najstarija diskografska kuća osnovana 1947., od devedestih poznata kao Croatia records. Iako je P. Vamplin tamo bio zaposlen relativno kratko vrijeme, likovno i grafički  je oblikovao cijeli niz omotnica za tada popularne glazbene brojeve domaćih i stranih izvođača. Neke od njih sačuvane su u njegovoj Zbirci. Također se čuvaju i skice za omotnice.

Iako svojedobno nije bio uvršten u katalog zanimljive retrospektivne izložbe Jugoton- istočno od raja 1947.- 1991., (Tehnički muzej u Zagrebu,2014.), nehotična nepravda je ispravljena kada se za njegov rad zahvaljujući muzejskoj web stranici zainteresirala dr. sc. Lovorka Magaš Bilandžić, jedna od stručnih suradnica na izložbi Šezdesete u Hrvatskoj-mit i stvarnost, koja je obradila temu grafičkog dizajna spomenutog razdoblja. Na ovom središnjem izložbenom projektu Muzeja za umjetnost i obrt u 2018. koji je osmislio istaknuti povjesničar umjetnosti Zvonko Maković radili su i drugi suradnici. Za izložbu su odabrana četiri rada  P. Vamplina iz fundusa MMČ-a.

Riječ je o dvije skice za omot ploče Chubby Checker Twist iz 1964. Američki pjevač i skladatelj Checker (1941.) svjetsku slavu stekao je upravo 1960-ih, promocijom i popularizacijom novog plesa pod imenom twist (https://www.youtube.com/watch?v=xbK0C9AYMd8)

Osim toga odabran je omot za ploču Uspjesi sezone s hitovima nekad omiljenih pjevača tzv. zabavne glazbe Ivice Šerfezija, Elvire Voće, Ane Štefok i Zvonka Špišića (https://www.youtube.com/watch?v=b5OgXIHC8JY).

I na kraju omot za ploču talijanskog vokalno instrumentalnog tria Los Marcellos Ferial koji je bio popularan u razdoblju od 1962. – 68. (https://www.youtube.com/watch?v=W5m5em3jnA8).

Please like & share:

Article written by admin