Posjet Vukovaru

Djelatnici Muzeja Međimurja Čakovec posjetili su prošle subote Vukovar. Naš posjet bio je u znaku obilaska dvaju najvažnijih muzejskih ustanova u tom proslavljenom i herojskom gradu: Muzeja vučedolske kulture, koji je smješten na samoj obali Dunava, pet kilometara nizvodno od Vukovara, te Gradskog muzeja Vukovar, smještenom u poznatom Dvorcu Eltz u samom gradskom središtu. U Muzeju vučedolske kulture srdačno nas je dočekala ravnateljica Mirela Hutinec, koja nam je bila i vodič kroz ovaj jedinstven muzej, ukopan gotovo u cijelosti u zemlju. Dva sata slušali smo priču o Vučedolcima, njihovoj kulturi koja je na srednjoeuropskom prostoru cvjetala paralelno s mezopotamskom i egipatskom, o njihovu idiličnom pastirskom načinu života u arkadijskom ugođaju podunavlja te o fascinantnom poznavanju zvijezda i obožavanju zviježđa Orion. Sa zemljanog krova muzeja puca fantastičan pogled na široki Dunav, pa je svakome lako stvoriti predodžbu života Vučedolaca koji su – poput sjevernoameričkih Indijanaca – živjeli u pastoralnim, idiličnim naseljima na rubovima šuma i obalama rijeka, slijepljeni s okolišem u zadivljujućoj, nedostižnoj i neponovljivoj duhovnoj i materijalnoj simbiozi čovjeka, prirode, životinja i svemira.

Ugodno iznenađenje dočekalo nas je i u Gradskom muzeju Vukovar u dvorcu Eltz, gdje nas je ljubazno primila i srdačno pozdravila ravnateljica Ruža Marić. Kroz muzejske zbirke, suvremeno postavljene i opremljene, provela nas je puna znanja i vrlo susretljiva vodička Gorana Kušić. Brojne zbirke i bogata povijest same zgrade ispunili su nas znatiželjom i potaknule na postavljanje pitanja, no gđa. Kušić se nije dala smesti – naviknuta na svakakve upite odgovarala je jednako samouvjereno, zanimljivo i vrlo opširno. Naš posjet muzejima završio je izvan svih očekivanja i postigao svoj cilj.

Nakon obilaska muzeja posjetili smo i spomen-područje Ovčara, mjesto posebnog pijeteta i važnosti za najnoviju hrvatsku povijest. Zapalili smo svijeće poginulim braniteljima, među kojima ima i naših Međimuraca, a kolegica Ana Šestak održala je kraći govor o događajima koji su prethodili stravičnom zločinu počinjenom na ovoj lokaciji.

Posjet smo završili ručkom u jednom od vukovarskih restorana. Uglavnom, bilo je lijepo i u svakom slučaju za nas muzealce nadasve poučno.

Please like & share:

Article written by admin