Predstavljanje muzejskog projekta Školske knjige i Muzeja Međimurja Čakovec

Premijerno predstavljen projekt „Hrvatske muzejske zbirke kroz proširenu i virtualnu stvarnost u suvremenoj nastavi 21. stoljeća“ u suradnji Školske knjige i Muzeja Međimurja

U razdoblju od 8.-10. studenog 2017. u tijeku je CARNetova korisnička konferencija CUC_2017 koja se upravo održava u Dubrovniku, pod sloganom „Povezani znanjem (…25 godina)“. Riječ je o najvećoj i najvažnijoj obrazovnoj konferenciji u Republici Hrvatskoj. Na konferenciji se, uz domaće nastavnike, obrazovne stručnjake i IKT profesionalce, okupljaju i sudionici i predavači iz regije. Ove godine konferencija je okupila rekordan broj od gotovo 1.100 prijavljenih sudionika, a bogat program sastoji se od 15 stručnih radova, 44 radionice, 24 ogledna sata i 70 interaktivnih izlaganja. Koliko je internet, čiji 25. rođendan Hrvatska slavi ove godine, promijenio naš život? Kako sve to utječe na školstvo, učenike i nastavnike? Ovo su samo neka od pitanja na koja će se pokušati odgovoriti.

Na konferenciji je premijerno prezentiran pilot projekt Školske knjige pod nazivom „Hrvatske muzejske zbirke kroz proširenu i virtualnu stvarnost u suvremenoj nastavi 21. stoljeća“, rađen u suradnji s Muzejom Međimurja Čakovec.  Projekt je nastao kao rezultat redovitog unapređivanja sadržaja Školske e-knjige i rezultat je suradnje Uredništva za povijest i Odjela digitalnog izdavaštva Školske knjige, a inicijatori i provoditelji projekta su urednici za povijest Školske knjige prof. Deniver Vukelić i prof. Sonja Miličević Vukelić te voditelj Odjela digitalnog izdavaštva Krešimir Serdarušić.

Projekt sadrži interaktivnu virtualnu šetnju kroz Stari grad Čakovec i Muzej Međimurja Čakovec s mogućnošću virtualnog pregleda zbirki uz dodatne interaktivne prozore, tekstualne i slikovne informacije, uz vodstvo naratora u uvodu i  na pojedinim točkama šetnje. Cilj projekta je upotrebom interaktivnih 360 fotografija i VR tehnologije približiti učenicima i učiteljima važnost visokovrijednih institucija znanja kao što su muzeji, a učenicima olakšati stvaranje poveznice prošlost-sadašnjost i razumijevanje utjecaja kulturne baštine na aktivno učenje. Naglasak je na interaktivnom pristupu.

Na konferenciji je projekt dobro primljen od strane publike te se sada nadamo i njegovom uvrštenju u sljedeću generaciju e-udžbenika.

Na slikama je prof. Sonja Miličević Vukelić iz Školske knjige u prezentiranju projekta u Dubrovniku.

 

Please like & share:

Article written by admin