Predstavljanje voditelja radionica “Kraljeve stvaraonice”

Kao što smo već više puta pisali, u prigodi 126. obljetnice rođenja poznatog međimurskog slikara, grafičara i likovnog pedagoga Ladislava Kralja Međimurca (24. travnja 1891. – 9. veljače 1976.), Muzej Međimurja Čakovec će u njegovoj rodnoj kući u Čakovcu, popularnom Kraljevom vrtu, organizirati višednevnu edukativnu manifestaciju pod nazivom Kraljeva stvaraonica.

Od danas pa do ponedjeljka na muzejskim stranicama predstavit ćemo sve voditeljice i voditelje radionica. Počinjemo s Lidijom Matulin, voditeljicom prve radionice, radionice crteža, koja će biti održana u ponedjeljak, na dan Kraljeva rođendana, 24. travnja, s početkom u 17 sati. 

 

O UMJETNICI

Lidija Matulin rođena je 1987. godine u Čakovcu. Završila je srednju Graditeljsku školu – dizajn unutarnje arhitekture. Godine 2006. upisuje Likovnu pedagogiju na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. Diplomirala je primijenjenu umjetnost na katedri slikarstva. Likovno obrazovanje dopunjuje na rezidencijama, kolonijama i likovnim simpozijima. Od 2011. godine izlaže na samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Njeni su radovi dio privatnih i javnih kolekcija. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika, Hrvatskog društva likovnih umjetnika Međimurja i Cenra za mlade u Čakovcu.

O RADIONICI

U okviru Kraljeve stvaraonice Lidija Matulin će voditi Radionicu crtanja. S fokusom na rane grafičke prikaze Ladislava Kralja Međimurca, mlada će međimurska slikarica, među ostalim, obraditi odnos svjetla i sjene.

Metodom reduciranih mogućnosti izbora likovnih elemenata (crta) i tehničkog sredstva (kemijska olovka) otkriva se veliki prostor likovnog dijaloga bez potrebe za dodacima. Format crteža gradi se od crta i praznih prostora koji postaju jednako vrijedan likovni element. Time se težište prebacuje na kontrast puno-prazno i usmjerava na važnost odnosa gusto i rijetko. Crtanje je aktivnost koja pomaže u istraživanju i razumijevanju svijeta oko
nas i bitna je faza umjetničkog doživljavanja i stvaranja.

Likovna radionica Lidije Matulin teži prepoznavanju, definiciji i primjeni osobnog likovnog govora. Kroz zajedničku analizu radova i iznošenje vlastitih opažanja, u kratkom vremenu polaznici radionice dobit će uvid u različite interpretacije iste teme.

Crtež je jedno od najjednostavnijih i najefektnijih načina komuniciranja vizualnih ideja i baza je svim likovnim izričajima. Tradicionalno shvaćanje dobrim i uspjelim crtežom smatra onaj crtež iz kojeg možemo lako iščitati subjekt. Umjetnički pristup crtežu smatra uspjelim ako smo u procesu iz njega nešto naučili.

Please like & share:

Article written by admin