Preobrazba povijesnog u spomen na obitelj Zrinski – Marika Šafran Berberović, Krešimir Hlebec, Lidija Matulin

Obilježavanje 450. godišnjice Sigetske bitke i pogibije Nikole Zrinskog Sigetskog u 2016. godini nije promaklo niti umjetnicima suvremenog izričaja. Na platformi ove iznimno važne povijesne teme autorski trojac predstavit će nam kroz prizmu vlastitog viđenja fragmente povijesne i kulturne ostavštine plemićke obitelji Zrinski. Naglasak je na poetskom diskursu i propitivanju, koje se suprotstavlja uobičajenom, formalnom pogledu na fenomen obitelji Zrinski. Unatoč tome što su navedeni autori izložbe, svi redom akademski obrazovani umjetnici, predstavnici različitih generacija i umjetničkih afiniteta, iz njihovih radova daju se iščitati zanimljive i neočekivane poveznice.

Marika ŠAFRAN- BERBEROVIĆ (Zagreb, 1935.) je provela djetinjstvo u Čakovcu gdje obitelj Šafran obitava još od vremena Zrinskih. Na zagrebačkoj ALU je diplomirala 1960. u klasi prof. Ive Režeka. Izlagala je više puta samostalno sa suprugom, akademskim slikarom Osmanom Berberovićem, a u Muzeju Međimurja 1970., 2003. i 2015.  Zavičajno društvo Međimurje publiciralo je knjigu o radu slikarskog bračnog para Šafran-Berberović 2009. Marika Šafran je izlagala na brojnim skupnim izložbama HDLU-a u zemlji i inozemstvu. 

Bavi se i pisanjem poezije a objavila je zbirke stihova Boje i kistovi, Abeceda, 365 rečenica.

Živi i stvara u Zagrebu.

KREŠIMIR HLEBEC (Čakovec, 1973.) diplomirao je na grafičkom odsjeku zagrebačke ALU 1998. u klasi prof. Z. Tišljara. Izlagao je na više samostalnih i skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Bavi se dizajnom i ilustracijom. Član je HDLU-a u Zagrebu.

Radi kao profesor u čakovečkoj Graditeljskoj školi.

LIDIJA MATULIN (Čakovec, 1987.) diplomirala je  na Akademiji primijenjenih umjetnosti  u Rijeci 2011. na katedri slikarstva pod mentorstvom Dine Trtovca. Izlaže na samostalnim i skupnim izložbama u i izvan Hrvatske. Sudjeluje na rezidencijama, kolonijama i likovnim simpozijima. Njeni su radovi dio privatnih i javnih kolekcija. Aktivni je sudionik lokalne umjetničke scene kao članica HDLU-a Međimurja i Centra za mlade CeZam.

Predgovor za katalog napisao je povjesničar umjetnosti Stanko Špoljarić a izložba će nakon Čakovca biti postavljena  u Zagrebu.

Izložba se može pogledati od ponedjeljka  do petka, 8 – 14,30 h, vikendom 10 – 13 h.

vrijeme održavanja: 18. studenog – 4. prosinca 2016.
mjesto održavanja: Izložbeni salon Muzeja Međimurja Čakovec

Please like & share:

Article written by admin