Priča jednog junaka

muzejska kreativna radionica

Priča jednog junaka  muzejska je radionica namijenjena je učenicima od 3. do 6. razreda na kojoj će kroz priču o sigetskom junaku Nikoli IV. Zrinskom učenici upoznati obitelj Zrinski u Međimurju, njihov obiteljski grb te usvojiti osnovna znanja o heraldici, pomoćnoj povijesnoj znanosti koja proučava pravila za sastavljanje grbova, njihov postanak i razvoj.  

Kralj Ferdinand I. je Nikoli zbog duga nastalog kao posljedice uskraćenih plaća za vojnu službu koju je obnašao dao 1546. godine posjed Međimurje. Nikoli i njegovim nasljednicima Međimurje je postao središnji posjed, a od Starog su grada napravili modernu renesansnu tvrđavu s reprezentativnom palačom kakva se dolikuje jednoj od najmoćnijih hrvatskih i ugarskih aristokratskih obitelji onog vremena. Nikola je od kralja uz posjed za svoju obitelj dobio titulu grofa i novi grb.

Grbovi su simbolički znakovi sastavljeni prema strogo određenim pravilima, a predstavljaju pojedince, obitelji, države ili institucije. Izuzetno su zanimljivi jer nam pričaju povijest neke obitelji i vrijednosti koje ona zastupa. Pomoću grba obitelji Zrinski i drugih zanimljivih grbova, učenici će se na radionici upoznati s povijesnim razvojem grba te heraldičkim pravilima, ali i dobiti priliku da se kreativno izraze izradom vlastitog obiteljskog grba.

Učenici će moći vidjeti neke od grbova i grbovnica koje Muzej čuva i tako će imati izravan doticaj s muzejskim predmetima te se upoznavati s radom kustosa i zadaćom muzeja kao i pravilnim ponašanjem u muzeju i sličnim kulturnim institucijama.

Trajanje programa: 60 minuta
Ciljna skupina: djeca od 9 – 14 godina
Maksimalan broj sudionika po radionici: 30

INFORMACIJE I NAJAVE
Ana Šestak, kustosica povijesnih zbirki
T /F +385 (0)40 313 499
E ana.sestak@mmc.hr